Nagyvilág

A szibériai embertelen börtönállapotokról szóló anyag után tiltották be a DW-t Oroszországban

A szibériai börtönökben éveken át folytak a szisztematikus kínzások, amelyekről korábbi fogvatartottak beszéltek a Deutsche Wellének (DW).

Számtalan fegyházban elkövetett kínzás felett hunytak szemet, a börtönszemélyzet elleni büntetőkereseteket pedig rendre elutasítják

– ezzel vádolja az orosz hatóságokat most több tucat áldozat abban az ügyben, melynek részleteiről először tavaly októberben számolt be a DW. Ez a riport volt a DW orosz szerkesztőségének egyik utolsó munkája, mert az orosz hatóságok csütörtökön betiltották a DW működését Oroszországban.

A DW a Hvg.hu megjelent összegző cikke felidézi, hogy a botrány tavaly ősszel azt követően robbant ki, hogy egy korábbi fegyenc, Szergej Szaveljev rengeteg olyan videót és fotót juttatott el a Gulagu.net emberi jogi szervezetnek, amelyek az orosz börtönökben készültek. A felvételeken fogvatartottak súlyos bántalmazása látható, jórészt Irkutszk megyei büntetés-végrehajtási intézetekben.

A botrány nyomán az orosz szövetségi büntetés-végrehajtási főhatóság vezetője, Alekszander Kalasnyikov lemondott, majd távozása hatására további körzetekben is elbocsátottak büntetés-végrehajtási dolgozókat. De egyes intézményekben, többek között az Irkutszk megyeiben tudomást sem vettek a vádakról. Sőt négy, emberiesség elleni bűncselekmény ügyében is megszüntették az eljárást.

Irkutszkból egyébként már 2020 áprilisában szivárogtak ki kínzással kapcsolatos hírek, miután Angarszkban a 15. számú büntetőtáborban lázadás tört ki.

A „fogvatartottak jogainak védelmében” hozták létre civilek Oroszországban azt az alapítványt, amelynek munkatársait a helyi hatóságok külföldi ügynököknek tartják. Ennek a civil szervezetnek a közreműködésével tudott a Deutsche Welle újságírója beszélni az angarszki lázadásban részt vett és annak leverését is megélt fogvatartottakkal. Az orosz hatóságoktól való félelmükben az érintett fegyencek csak álnéven mertek nyilatkozni.

A Deutsche Welle több forrása is megerősítette a rendszeres kínzásokról szóló híreket: csupa olyan fogvatartott nyilatkozott, aki benne volt az angarszki börtönlázadásban. Elmondásuk szerint a büntetés-végrehajtási intézetek vezetőivel együttműködő fegyencek erőszakkal kényszerítették őket, hogy társaikat megrágalmazzák, továbbá bevallják, hogy ők maguk szervezőként vettek részt a felkelésben. Ha a megtorlással megbízott fogvatartottak úgy találták, hogy az „egyszerű verés” nem elég, tűket szúrtak az újoncok körmei alá és kábellel vagy deszkával verték a sarkukat. A megerőszakolásuknál felhasznált tárgyak tekintetében is igen találékonyak voltak. A sanyargatott fogvatartottak hollétéről hozzátartozóik és ügyvédeik hat hónapon át nem tudtak. Végül 2020 szeptemberében vádat emeltek tizenöt fogvatartott ellen börtönlázadás szervezése miatt.

Az erőszak csak 2020 decemberében ért véget, amikor Kezsik Ondar fogvatartottat kórházba szállították a kínzásból származó sérülései miatt. Az első börtönben töltött napján eltörték a lábát, a másodikon fűtőpálcát dugtak a végbélnyílásába, ahol az felrobbant.

A 2021 januárjában végül egy fogoly vallomása után vizsgálatot kezdeményezett az oroszországi szövetségi szintű büntetés-végrehajtási hatóság az Irkutszk megyei fegyintézetekben elkövetett emberjogi jogsértések miatt. Ezután az érintett börtönök több fegyőre ellen is büntetőeljárást indítottak. Egyesek közülük jelenleg előzetes letartóztatásban, mások házi őrizetben vannak. Jó néhány vádat azonban egyszerűen ejtettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik