Nagyvilág

Egy évvel meghosszabbíthatják az uniós oltási igazolás érvényességét

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Az Európai Bizottság javaslata szerint egy évvel meghosszabbítanák az uniós oltási igazolás érvényességét, írja a hvg.hu. A jelenlegi szabályozás szerint a most használt dokumentumok érvényessége lejár idén júniusban.

A hosszabbítással párhuzamosan olyan új intézkedéseket vezetnének be, amelyek egyértelműsítik, mire terjed ki az igazolvány érvényessége:

A hosszabbítással párhuzamosan bevezetnek néhány új intézkedést is, ami egyértelműsíti, hogy mire terjed ki az igazolvány:

  • kiszélesítenék a diagnosztikai tesztek hatókörét,
  • biztosítanák, hogy az oltási igazolások minden tagállamban a beadott adagok helyes számát tartalmazzák, ne csak azokat, amiket az igazolást kiállító tagállamban adtak be,
  • lehetővé tennék, hogy tanúsítványt kapjanak azok, akik a vakcinák klinikai vizsgálatában részt vettek.

Az a szabály február 1-jétől érvényes, hogy az oltási igazolást a második oltás után 270 napig kötelező elfogadni, ismétlő oltás esetén a határidő egyelőre határozatlan időtartammal hosszabbodik. Ez az igazolás viszont önmagában nem jogosít fel például étterem vagy rendezvények látogatására, de ha ezt írják elő a tagállami hatóságok, akkor az uniós dokumentumot el kell fogadniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik