Nagyvilág

Betiltották az orosz propagandaadót Németországban

Jurij Kocsetkov / MTI/EPA/Pool
Jurij Kocsetkov / MTI/EPA/Pool

Az RT orosz állami televízió műsorszolgáltatási engedély hiányában nem sugározhatja német adását (RT DE) Németországban – közölte szerdán a német médiahatóságok engedélyezési és felügyeleti bizottsága (ZAK).

Az RT DE a médiaszolgáltatásról szóló németországi szabályok alapján engedélyköteles műsor, de készítője nem kért, az illetékes médiahatóság pedig nem adott rá engedélyt. Ezért be kell szüntetni internetes, műholdas, valamint az RT News nevű mobil- és okostelevíziós alkalmazáson keresztüli élő közvetítését és terjesztését – áll a ZAK közleményében.

Az RT – korábbi nevén Russia Today – a német adás körül a tavaly decemberi indulás után rögtön kirobbant jogi vitában azzal érvel, hogy engedélyt kapott a kábeles és műholdas sugárzásra a határokat átlépő televíziózásról szóló európai egyezmény egyik tagjától, Szerbiától. Ezzel kapcsolatban a ZAK közleményében kiemelték, hogy németországi műsorszolgáltatási engedélyt csakis németországi hatóság adhat ki, ezért nem lehet hivatkozni semmilyen más, az európai jog szerint legitim, jogszerű engedélyre.

A ZAK az ügy előzményeként felidézte, hogy az RT DE Productions nevű, berlini székhelyű cég 2021. december 16-án elindította az RT DE című televíziós adást, amely német nyelvű, német közönségnek szól, és hírekre, dokumentumfilmekre és szórakoztató műsorokra összpontosít.

– A hatóság döntését megtámadják bíróságon – reagált a sugárzás betiltására az RT DE Productions, azt hangsúlyozva, hogy minden ellenkező állítás ellenére az élő adás sugárzása kezdettől fogva összhangban van az európai joggal”. Mint írták, az RT DE műsorszórási engedélyét 2021. december 6-án adták ki Szerbiában, ami 2029-ig érvényes.

Az orosz hírcsatornát Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik leghatékonyabb propaganda-fegyverének tartják Nyugaton, amelyet azért alapították még 2005-ben, hogy megismertesse a világgal a Kreml álláspontját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik