Nagyvilág

Hidvéghi szerint nem kell Pegasus-vizsgálóbizottság az EP-ben, inkább Gyurcsány megfigyelési ügyeiről kéne vizsgálódni

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Az Európai Parlament illetékes szakbizottsága is foglalkozott a Pegasus-üggyel, a meghallgatás egyik előadója a hvg.hu beszámolója szerint Panyi Szabolcs magyar oknyomozó újságíró volt, akinek telefonjára szintén telepítették a kémszoftvert.

A képviselők közül többen is szorgalmazták, hogy az EP állítson fel egy vizsgálóbizottságot, egy képviselő azonban a többséggel ellenkező véleményt fogalmazott meg: Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő kijelentette, hogy 2010 óta nem volt illegális megfigyelési tevékenység Magyarországon.

Hidvéghi szerint ezt a nemzeti adatvédelmi hatóság is megerősíti, akik mélyreható vizsgálatot folytattak és megállapították, hogy minden ilyen tevékenység a nemzeti jognak megfelelően történt.

A 2010 előtti időt kellene inkább vizsgálni, amikor elvtársuk, Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök

– fogalmazott Hidvégi Balázs, arra hivatkozva, hogy „abban az időben gyilkosokkal, bűnözőkkel, maffiózókkal tartott kapcsolatot a nemzetbiztonsági szolgálat, hogy a jelenlegi miniszterelnökre terhelő bizonyítékokat gyűjtsenek”. Erre Panyi Szabolcs azt felelte, hogy Hidvéghinek a saját elvtársait kellene megkérdeznie, hogy amikor az ő lehallgatását Völner Pál engedélyezte, akkor azt önszántából, vagy külső hatásra tette-e.

A bizottság elnökének tájékoztatása szerint március 31-én ismét foglalkoznak majd a témával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik