Nagyvilág

Benkő Tibor: az orosz-ukrán válság miatt még nincs közvetlen veszély

Vajda János / MTI
Vajda János / MTI
Ezért nem rendeltek el egyelőre magasabb készültséget a Magyar Honvédségnél.

Benkő Tibor szerint az orosz-ukrán válság jelenleg nem jelent közvetlen veszélyt Magyarországra, ezért nem rendeltek még el  magasabb készültséget a Magyar Honvédségnél, de nagyobb figyelmet fordítanak a katonai felderítés információira.

A Magyar Nemzetnek a honvédelmi miniszter azt mondta, nyomon követik, mi történik Oroszországban, Ukrajnában, figyelik az Egyesült Államok és a NATO retorikáját. Bízik a békés rendezésben, de helyzet bonyolult,

hasonlít a hidegháborús időszakra. (…) Most válik talán az is kézzelfoghatóvá mindenki számára, hogy egy békés időszak hogyan változhat meg egyik napról a másikra.

A miniszter szerint most nem kell Magyarországra telepíteni állandó amerikai haderőt, de hadgyakorlatok továbbra is lesznek.

A miniszter hosszan beszélt a honvédelmi- és haderő-fejlesztési programról is, amelyről a Portfoliónak azt mondta, a NATO és az EU tagjai vagyunk,

e szövetségekkel tervezünk a jövőben is, de a Magyar Honvédség képességét a jelenlegi és jövőbeli kockázatok, fenyegetések tükrében kell építeni, alakítani.

Benkő Tibor példának ismét azt hozta, hogy visszatért a hidegháborús retorika, és egyik pillanatról a másikra alakulnak ki olyan konfliktusok, amelyekre fel kell készülni, nem elég arra hivatkozni, hogy NATO-tagok vagyunk.

A miniszter azt mondta, ha eszkalálódik a helyzet Oroszország és Ukrajna között arra is megvannak a forgatókönyveik, de nagyon bízik benne, hogy nem alakul ki olyan konfliktus, amelyben Magyarországnak és a magyar katonáknak bármilyen formában részt kellene vennie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik