Nagyvilág

Erdogan a statisztikai hivatal elnökének kirúgásával küzd az infláció ellen

Malton Dibra / EPA / MTI
Malton Dibra / EPA / MTI

Törökországban 36 százalékos inflációt mutatott ki a statisztikai hivatal december hónapra, de a török valuta valós értéktelenedése ennek a duplája is lehet.

Wall Street Journal szerint az országban húszéves rekordot döntött az áremelkedés, Recep Tayyip Erdogan elnök unortodox gazdaságpolitikája egyre súlyosabb helyzetbe hozza a török lírát is.

A törökök fizetőeszköze több mint 40 százalékot veszített az értékéből az amerikai dollárhoz képest. Ilyenkor a kamat emelése a bevált módszer, de Erdogan viszont épp ellenkezőleg, a csökkentés mellett döntött – írta a hvg.hu. Az elnök így akarja felpörgetni az exportot és a turizmust, amely igen fontos a török gazdaság számára. A kamatcsökkentés azonban fokozta az áremelkedést, ezért már a középosztály számára is komoly gondot okoznak a családi költségvetésben a legszükségesebb kiadások.

Erdogan érdekes módot talált a probléma megoldására: kirúgta a statisztikai hivatal elnökét, Sait Dincert.

Dincer egy interjúban jelezte, hogy nyomás nehezedett rá, a kedvezőbb inflációs adatok kimutatására.

A hivatalos számok különben is csak részben tükrözik a valóságot. Független közgazdászok szerint a valós inflációs mutató 82 százalék volt.

A török líra összeomlása és a magas infláció tüntetésekhez vezetett Törökországban, ahol egyre csökken Erdogan elnök népszerűsége.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik