Nagyvilág

Berepült a svéd király rezidenciája fölé egy drónnal, letartóztatták

Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP
Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

Őrizetbe vettek a hatóságok Svédországban egy férfit a hétvégén, aki XVI. Károly Gusztáv svéd király rezidenciája fölé repült drónjával – közölte a stockholmi rendőrség hétfőn.

Több svéd lap szerint egy negyvenes éveiben járó orosz állampolgárról van szó, de a hatóság ezt nem erősítette meg, csak annyit közölt, hogy egy férfit tartóztattak le vasárnap kora délután a főváros mellett fekvő Drottningholm-kastély közelében, ahol a király és felesége, Szilvia királyné lakik.

A rendőrség szerint a férfi megsértette a védett helyszínek biztonságáról szóló törvényt. Az elmúlt két hétben több védett objektumból, a többi között atomerőművekből jelentettek ismeretlen eredetű drónbehatolásokat Svédországban.

Ezekről mintegy 200 bejelentés érkezett a hatóságokhoz, de a rendőrség egyelőre nem tudja biztosan kijelenteni, hogy külföldi hírszerző akcióról lenne szó.

Az orosz-ukrán határon megnövekedett feszültség miatt a semleges Svédország is emelte hadserege készültségi szintjét, és páncélosokat vezényeltek a stratégiai helyen fekvő Gotland szigetére.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik