Nagyvilág

Dupla annyi olaj ömlött a perui tengerpartra, mint amennyi a spanyol cég bevallott

A perui kormány szerint kétszer akkora volt az ország tengerpartját sújtó olajszennyezés, mint amennyit a korábbi jelentések előrejeleztek. A BBC szerint Ruben Ramirez környezetvédelmi miniszter azt mondta, hogy január 15-én csaknem 12 ezer hordó olaj szivárgott a tengerbe.

A tisztviselők „ökológiai katasztrófának” minősítették a kiömlést, amely halak és tengeri madarak tömegeit pusztította el.

Az olajkiömlés akkor történt, amikor egyik tartályhajót, amely a La Pampilla olajfinomítónál tartózkodott, elérték a tongai vulkánkitörés okozta hullámok. Legalábbis a tulajdonos a 10 ezer kilométere lévő tongai vulkánt tette felelőssé a súlyos szivárgásért. A Limától mintegy 30 kilométerre északra található finomító a Repsol spanyol olajtársaság tulajdona. A Mare Doricum nevű tanker olasz zászló alatt hajózott.

Peru azonban kártérítést követel, az ügyészek el is indították a Repsol szerepével kapcsolatos vizsgálatot.

A bíró pénteken helyt adott annak a kérésnek, hogy a folyamatban lévő nyomozás miatt a cég négy vezetőjét 18 hónapra kitiltsák az országból. A Repsol az AFP hírügynökségnek adott nyilatkozatában közölte, hogy teljes mértékben együttműködik a bűnügyi nyomozásban, és jelezte, hogy már az előzetes szakaszban is segítséget nyújt a hatóságoknak.

A fő gondunk a környezet megtisztítása. A Repsol minden erőfeszítést megtesz a környezet lehető leggyorsabb helyreállítása érdekében – tette hozzá a vállalat.

A Repsol közölte, hogy számításai szerint a kiömlött olaj mennyisége 10 396 hordónak felel meg, miután a kormány felülvizsgált becslése szerint ez a szám 11 900-ra nőtt a korábban bejelentett 6 ezerhez képest.

Helyi halászok demonstrációt is szerveztek, mert nem tudtak kihajózni a tengerre a katasztrófa miatt.

A La Pampilla Peru legnagyobb finomítója, amely a helyi üzemanyagpiac több mint felét biztosítja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik