Nagyvilág

Orbánt az EU figyelmeztette moszkvai útja előtt

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu
Megüzenték, Putyinnál a közös uniós álláspontot kell képviselnie.

Az Euronews szerint az Európai Parlament (EP) arra figyelmeztette Orbán Viktort, hogy Vlagyimir Putyin meg akarja osztani az EU-t, ezért a magyar kormányfőnek a közös európai álláspontot kell képviselnie Moszkvában. Nathalie Loiseau, a EP Biztonsági és Védelmi albizottságának  elnöke az Euronews kérdésére azt mondta, a párbeszéd fontos, Emmanuel Macron francia elnök is beszél pénteken Putyinnal, aki azonban megpróbálja megosztani az EU-t, amelynek egységét a jövőben is tesztelni fogja.

A francia politikus őszintén reméli, Orbán Viktor tudatában van, mi forog kockán, tartja magát az EU üzenetéhez. Arról David McAllister, a Külügyi Bizottság elnöke azt mondta, „fontos, hogy világos legyen az üzenet” Moszkvának, a 27 tagállam transzatlanti partnereivel együtt támogatja minden európai ország szuverenitását, területi egységét, ezért bármilyen ukrajnai katonai támadás súlyos következményekkel járna.

Az Európai Parlament Moszkvába nem, de Ukrajnába delegációt küld, hogy kifejezzék az EU egységes támogatását. Nathalie Loiseau szerint ez azért is fontos, mert Ukrajna olyan dezinformációs támadásoknak is ki van téve, amelyek szerint az EU megosztott az orosz-ukrán válság megítélésben. A küldöttségnek nem lesz magyar tagja. A delegáció aznap tárgyal Kijevben, amikor Orbán Viktor Moszkvában Vlagyimir Putyinnal.

Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn határozottan elítélték Moszkva Ukrajnát fenyegető, agresszív lépéseit, nyilatkozatban tették világossá, az európai biztonság egy és oszthatatlan, a befolyási övezetek fogalmának nincs helye a 21. században. Az uniós Külügyi Tanács megerősítette: az EU támogatja Ukrajna  függetlenségét, önállóságát, területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül.

Kapcsolódó
Az amerikai elnök újra kiállt Ukrajna mellett
Az USA a szövetségeseivel kész határozottan reagálni, ha az oroszok tovább támadják Ukrajnát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik