Nagyvilág koronavírus

Spanyolország már a hatodik hullám csúcsán is túljutott

Álex Cámara / NurPhoto / AFP
Álex Cámara / NurPhoto / AFP

Minden jel szerint Spanyolország túljutott a hatodik koronavírus-járványhullám csúcsán, mondta Carolina Darias egészségügyi miniszter pénteken sajtótájékoztatón.

A tárcavezető az MTI tudósítása szerint hangsúlyozta: már stabilan, napról napra csökken az új regisztrált fertőzöttek száma, és felhívta a figyelmet arra is, hogy ennek ellenére továbbra sem árt betartani az óvintézkedéseket.

Összehasonlítva a tavaly ilyenkor zajló harmadik járványhullámmal az omikron variáns most hétszer több fertőzést eredményezett, viszont „jóval kevesebben” vesztették életüket, mint akkor, mondta.

A spanyol egészségügyi minisztérium péntek esti tájékoztatása szerint az elmúlt egy hétben 774-en hunytak el a fertőzés következtében, tavaly ugyanekkor 1685 halálos áldozatot jövetelt a járvány.

Míg most a kórházakban kezeltek 14,7 százaléka koronavírusos, az intenzív osztályokon ápoltak 21,7 százaléka fertőzött, egy évvel ezelőtt az arány 24 százalék és 42 százalék volt.

Carolina Darias beszámolt arról, hogy a minisztérium változtatni készül a kórházi esetek besorolásán, szétválasztva azokat, akik a fertőzés miatt szorulnak ellátásra, azoktól, akik más betegség miatt kerültek egészségügyi intézménybe, de ott kiderült, hogy fertőzöttek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik