Nagyvilág

Kivégeztek két halálraítéltet Amerikában

Kivégeztek egy-egy halálraítéltet csütörtökön az egyesült államokbeli Oklahoma és Alabama államokban, mindkettőjüket több évtizeddel ezelőtt elkövetett gyilkosságért ítélték halálra, jelentette az AP amerikai hírügynökség.

A 46 évesen kivégzett Donald Grant 2001-ben elkövetett betöréses lopás során megölt két szállodai alkalmazottat, hogy tettének ne legyen tanúja.

Méreginjekcióval végezték most ki az oklahomai McAlester állami börtönében. Az idén ez volt az első kivégzés az Egyesült Államokban, és a harmadik ebben a tagállamban azóta, hogy csaknem hétévi szünet után újra bevezették ott a méreginjekcióval történő kivégzést.

Grant tavaly év végén azzal a beadvánnyal fordult az egyik szövetségi bíróhoz, hogy rendelje el kivégzésének ideiglenes felfüggesztését, mert felperesként részt akar venni egy perben, amelyben több oklahomai halálraítélt támadta a tagállamot az októberben bevezetett kivégzési protokoll miatt.

Az új protokoll szerint a kivégzéseket három komponensű méreginjekcióval hajtják végre, a felperesek szerint azonban a keverék esetében fennáll annak veszélye, hogy alkotmányellenes módon fájdalmat és szenvedést okoznak a kivégzendőnek. 

A szövetségi bíró, és előtte egy denveri kerületi bíróság is, elutasította a keresetet. A szövetségi legfelsőbb bíróság pedig most szerdán utasította el Grant fellebbezését.

A szóban forgó oklahomai halálraítéltek azért pereltek, mert az új protokoll szerint először kivégzett halálraítélt a méregkeverék első komponensének, egy nyugtatónak a beadása után görcsösen rángatózott és hányt. Oklahomában a kivégzéseket azért függesztették fel, mert 2014-ben és 2015-ben is gond volt a méreginjekciókkal.

Csütörtökön este végezték ki Alabamában a 43 éves Matthew Reevest, aki 1996-ban rablógyilkosságot követett el egy férfi ellen, miután utóbbi felvette őt az autójába. Reeves ügyvédei nemrég azzal a kérvénnyel fordultak bíróságokhoz, hogy rendeljék el védencük kivégzésének felfüggesztését, mert szellemileg sérült, és ezáltal jogosult arra, hogy egy még nem kipróbált, de „kevesebb szenvedést okozó” módon végezzék ki. Egy kerületi bíróság elfogadta az érvelést, és ideiglenesen megtiltotta Reeves kivégzését, a szövetségi legfelsőbb bíróság azonban csütörtökön elutasította a védők érvelését, és a tagállami ügyészségnek adott igazat.

Alabamában a halálraítélteknek 2018-ban volt lehetőségük arra, hogy egy formanyomtatvány kitöltésével kérjék a kevesebb szenvedést okozó módszer alkalmazását, Reeves azonban nem élt ezzel a lehetőséggel.

Később arra hivatkozott, hogy nem értette meg a formanyomtatvány szövegét, és ebben az állam nem is segített neki. Alabama hatóságai azonban azt állították: a férfi nem volt olyan rossz szellemi állapotban, hogy ne tudta volna megérteni a szöveget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik