Nagyvilág koronavírus

Covid-19: áldozatokban is mérhető a populizmus

Czarek Sokolowski / MTI / AP
Czarek Sokolowski / MTI / AP
Lesújtó jelentés készült 11 állam járványkezeléséről, Magyarország is köztük van.

A populisták által vezetett országokban a túl laza koronavírus elleni intézkedések miatt több volt a halott – írta a Bloombergben közölt tanulmány alapján a Népszava. Ezekben az országokban átlagosan több mint kétszer többen vesztették életüket a halálozások megszokott szintjéhez viszonyítva, mint másutt.

A kutatók szerint a koronavírus-járvány okozta többlethalandóság azért volt magasabb, mert a vezetők nem voltak hajlandók jelentős korlátozásokkal járó „népszerűtlen” járványügyi intézkedéseket elrendelni, retorikájuk gyengítette a lakosság védekezési kedvét.

A Portfolio azt írta, a Kiel Institute for World Economy kutatói 11 „populista” vezetésű ország halálozási adatait vetették össze a „nem populista” országok adataival. A populistaként elkönyvelt országokban (Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Brazília, India, Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Magyarország, Mexikó, Izrael és Törökország) a pandémia 18%-os többlethalálozást okozott, a „nem populista” országokban ez az arányszám 8% volt.

Kapcsolódó
A világjárvány elhozhatja a populizmus bukását
Az európai populista pártok támogatottsága csökkent a legnagyobb arányban.

A gazdasági portál emlékeztetett rá, a koronavírus haláleset-statisztikában Magyarország élen áll, de ez nem annyira megbízható mutató az eltérő statisztikai gyakorlat miatt, az viszont biztos, hogy egy ideje nálunk a leglazábbak a járvány elleni intézkedések, korlátozások.

Tanulmányunk az első, amely bizonyítja, hogy a populisták rosszul küzdenek a COVID-19 világjárvány ellen, ami közvetlenül tükröződik a halálozási számban.

Ezt Michael Bayerlein, a Kieli Világgazdasági Intézet kutatója mondta a 2020-as adatok alapján készült felmérésről. Szerinte a számok alapján a populisták a legrosszabb válságmenedzserek,

sok elkerülhető halálesetért felelősek az általuk irányított országokban.

Kapcsolódó
KSH: 9,7 millió alá csökkent Magyarország népessége
Tavaly húsz százalékkal haltak meg többen, mint a koronavírus előtti évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik