Nagyvilág

Lelőtte öt társát egy 21 éves ukrán katona

AFP
AFP

Agyonlőtte öt társát, öt másikat pedig megsebesített csütörtökön egy ukrán sorkatona a kelet-ukrajnai Dnyipróban – közölte a belügyminisztérium.

A beszámolók szerint az eset a hajnali órákban történt a Pivdenmas gépgyártó üzem területén. A nemzeti gárdánál sorkatonai szolgálatát töltő 21 éves Artemij Rjabcsuk fegyverkiadás közben ismeretlen okból rálőtt katonatársaira Kalasnyikov gépkarabéllyal, majd a fegyverrel elmenekült.

A halálos áldozatok között egy nő is van – derül ki a belügyi tárca közleményéből. Később Denisz Monasztirszkij belügyminiszter a Facebookon közölte, hogy őrizetbe vették a katonát.

Egyelőre nem ismert, hogy a katona miért követte el a tettét. A városban a tragédia után riadókészültségbe helyezték a rendőrséget és a nemzeti gárdát. A helyszínre utazott Mikola Balan, a nemzeti gárda parancsnoka. Az üzemet körbezárták a hatóságok, és amíg kutattak a szökött katonai után, civileket nem engedtek be a területére.

Ruszlan Muzicsuk, a nemzeti gárda szóvivője a Szegodnya című lap érdeklődésére azt mondta, hogy a katona tavaly ősz óta teljesített szolgálatot az üzem védelmében. Korábban nem tapasztaltak nála mentális rendellenességet, és nem tartozott azon katonák közé sem, akik folyamatos pszichológiai megfigyelés alatt álltak.

Az Informátor hírportál értesülései szerint a katona az őrszobában vette fel a gépkarabélyt és a lőszereket, ezután kezdett lövöldözni a helyiségben, ahol még körülbelül 22-en tartózkodtak. Két katona kiszaladt az utcára, s riasztotta a rendőröket és a mentőket. A tragikus esemény körülményeit az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) és a katonai ügyészség képviselői vizsgálják majd.

Forrás: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik