Nagyvilág

Több ezer ágyúlövedéket ajándékoz Ukrajnának Csehország

Wolfgang Schwan / ANADOLU AGENCY / AFP
Wolfgang Schwan / ANADOLU AGENCY / AFP

Csehország mintegy 4000 ágyúlövedéket ajándékoz Ukrajnának 37 millió korona (544 millió forint) értékben, döntött szerdán a cseh kormány.

Együttműködésünk Ukrajnával hosszú távú, támogatjuk a demokráciához vezető útján. A politikai és diplomáciai eszközök mellett konkrét támogatást is nyújtani tudunk, amelynek bizonyítéka ez a lőszeradomány. Ezt fontos szolidaritási gesztusnak tartjuk

– nyilatkozott Jana Cernochová, védelmi miniszter a kormányülés után újságíróknak az MTI tudósítása szerint. A tárca közlése szerint Csehország 4006 darab, 152 milliméteres ágyúlövedéket küld az ukránoknak ajándékként.

A segítséget a kijevi kormány kérte. Az ajándék célja hozzájárulni Ukrajna védelmének megerősítéséhez, miután Oroszország nagy katonai erőket összpontosított az ukrán határ mentén

– jelentette ki Jakub Fajnor kormányszóvivő újságírók előtt. A 152 milliméteres lövedékeket a cseh hadsereg a DANA nevű ágyútarackokhoz használja.

Ez a lövedék azonban már nem lesz használható a cseh hadsereg új, Franciaországból beszerzett ágyúiban, amelyek 155 milliméteres lövedékeket igényelnek. Ilyen kaliberű ágyúkat használ a legtöbb NATO-ország hadserege is.

Kapcsolódó
„Az ukrajnai orosz invázió esélye 70 és 90 százalék között van”
„Ne legyenek olyan illúzióik, hogy az oroszok megállnak Ukrajnánál. Addig nyomulnak majd előre, amíg valaki meg nem állítja őket” – mondta lapunknak adott interjújában Volodimir Omeljan korábbi ukrán infrastrukturális miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik