Nagyvilág koronavírus

Megtagadta egy bostoni kórház a szívátültetést egy oltatlan férfitól

AFP
AFP

Egy szívátültetésre várakozó beteget utasított el egy bostoni kórház, mert nincs beoltva koronavírus ellen – írja a BBC.

A 31 éves DJ Fergusonnak sürgősen szüksége lenne új szívre, de a bostoni Harvardi Orvosi Iskola oktatókórháza a vakcina hiányában részben elutasította kérelmét. A DJ édesapja, David nyilatkozata alapján fia azért nem vette fel a koronavírus elleni védőoltást, mert az

„ellenkezik elveivel, nem hisz benne”.

DJ Ferguson megmentésére adománygyűjtést is szerveztek. A zenészt 2021. november 26. óta ápolják kórházban örökletes szívproblémával. A gyűjtés szervezője elmondta, hogy Ferguson azért sem vette fel az oltást, mert félt a vakcina mellékhatásaként ismert szívgyulladástól.

Erről a mellékhatásról az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja többször elmondta, hogy nagyon ritka és átmeneti. A Központ arra bátorítja a transzplantációban részesülőket, hogy éljenek az oltás lehetőségével. A szakemberek hozzáteszik, az ilyen műtétek után a páciens immunrendszere teljesen leáll, így egy megfázás is végzetes lehet.

A bostoni kórház az eset kapcsán a BBC-nek azt mondta, ők csak az előírt szabályokat követik.

Tekintettel a rendelkezésre álló szervek hiányára, mindent megteszünk annak érdekében, hogy az átültetett szervet megkapó páciensnek a legnagyobb esélye legyen a túlélésre.

A kórház szóvivője azt is hozzátette: a koronavírus elleni vakcina felvétele optimalizálja a transzplantált jelöltek műtéteinek sikerességét és a transzplantáció utáni gyógyulást.

A BBC a kórház közleménye alapján azt írja, a gondosan megfogalmazott indokok mögött lehetnek olyan kifogások is, amelyek nem csak a beteg oltatlanságábán látják a transzplantáció elutasítását. A kórház a beteg személyiségi jogaira hivatkozva azonban konkrétumokat nem ír. Emellett példaként hozzátették, a listán várakozó több mint százezer ember többsége öt éven belül nem jut új szervhez.

Ferguson édesapja fiát bátor harcosnak nevezte, aki hisz az elveiben, amivel csak méginkább kivívta tiszteletét.

„Ez az ő teste, ez az ő választása” – mondta.

Nem ez az első eset idén, hogy egy oltatlan beteg ellátási akadályokkal szembesül az amerikai egészségügyben. Az év elején egy minnesotai nő perelt be egy kórházat, mert az oltatlan férjét két hónap után le akarták venni a lélegeztetőgépről.

Jelenleg az Egyesült Államok lakosságának valamivel több mint 63 százaléka kapta meg a második oltást is a koronavírus elleni vakcinából, körülbelül 40 százaléka pedig már megkapta az emlékeztető, harmadik adagot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik