Nagyvilág

Barcelona rehabilitálja a boszorkányüldözések női áldozatait

A 15. és 18. század közötti boszorkányüldözéseket elítélő állásfoglalást szavazott meg nagy többséggel a katalán autonóm parlament szerdai ülésén Barcelonában.

Az elfogadott határozat a történelmi emlékezet helyreállítását, a boszorkányság vádjával igazságtalanul bíróság elé állított és kivégzett több száz nő rehabilitálását célozza. A dokumentum felszólítja az önkormányzatokat, hogy vizsgálják felül utcajegyzékeiket, és történelmi jóvátételként közterületek viseljék olyanok nevét, akik ennek a „nőellenes üldözésnek az áldozatai” lettek.

A katalán parlament döntésével szorgalmazza egy akadémiai tanulmány elkészítését is, amely a nemi szempontok figyelembevételével vizsgálja a boszorkányüldözéseket.

Az állásfoglalás a Sapiens tudományos folyóirat által Nem boszorkányok voltak, nők voltak címmel indított kampány nyomán született meg.

Katalónia volt az egyik első olyan régió Európában, ahol boszorkányperek indultak, 1424-ben itt fogadtak el először olyan törvény, amelyben bűncselekménynek minősítették a boszorkányságot, azonban a büntetés nem máglyahalál, hanem akasztás volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik