Nagyvilág

Az ukrán külügyminiszter szerint jelenleg nem elég az orosz haderő arra, hogy teljes körű háború törjön ki

EyePress News / EyePress via AFP
EyePress News / EyePress via AFP
Oroszország 122 ezer katonát állomásoztat Ukrajna határainak közvetlen közelében.

Kijevnek nincs kifogása azokkal az írásos javaslatokkal szemben, amelyeket az Egyesült Államok az orosz-ukrán válság enyhítését célzó tárgyalások részeként Oroszországnak kíván küldeni a héten – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerdai online sajtótájékoztatóján.

Az MTI tudosítása szerint a tárcavezető azt hangoztatta, hogy az amerikai fél a javaslatok elkészítésekor figyelembe vette az ukrán álláspontot. Az USA várhatóan a héten ad írásos választ Moszkvának az úgynevezett biztonsági garanciákról szóló követelésére, amelynek része az is, hogy Ukrajnát ne vegyék fel a NATO-ba – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Az Egyesült Államok a kapcsolattartás folytatására számít Moszkvával, miután átadja írásos válaszát.

Washington külön választ tervez küldeni a biztonsági követelményekről a NATO-nak. Jens Stoltenberg főtitkár közölte: a szövetség meg fogja ismételni, hogy nem hajlandó engedni Oroszországnak a kulcsfontosságú elvek tekintetében. Ezek közé tartozik, hogy Európa minden államának joga van megválasztani a saját útját, illetve azt, hogy biztonsága szavatolása érdekében milyen szervezet része kíván lenni. Egyúttal azt is jelezte: a NATO válaszában az is benne lesz, hogy a szövetség kész meghallgatni Oroszország aggályait.

A tájékoztatón Kuleba köszönetet mondott azoknak az országoknak, amelyek kiegészítő katonai támogatást nyújtottak Ukrajnának.

Annak ellenére, hogy államunk nem tagja a NATO-nak, és az észak-atlanti szerződés 5. cikkelye nem vonatkozik Ukrajnára, köszönettel tartozunk az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának, Lengyelországnak, Litvániának, Észtországnak, Lettországnak, a Cseh Köztársaságnak és a többi NATO-tagországnak, amiért további védelmi támogatást nyújtottak fegyveres erőinknek

– fogalmazott a miniszter. hangsúlyozva, hogy ez a támogatás erősíti Ukrajna tárgyalási pozícióját.

A tárcavezető emellett úgy vélekedett, hogy jelenleg nincs akkora orosz haderő Ukrajna határai mentén, amellyel Oroszország teljes körű háborút indíthatna Ukrajna ellen.

Az Ukrajna határa mentén és a megszállt területeken felhalmozott orosz csapatok száma nagy, és közvetlen veszélyt jelent az országra, azonban jelen pillanatban ez a létszám nem elegendő az  Ukrajna elleni teljes körű offenzívához

fogalmazott a külügyminiszter.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára december 22-i sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Oroszország 122 ezer katonát állomásoztat Ukrajna határainak közvetlen közelében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik