Nagyvilág

Harmadik nekifutásra sem sikerült megválasztani az új olasz elnököt

Nem volt meg a szükséges számú szavazata egyik jelöltnek sem az olasz elnökválasztás harmadik, szerdai fordulójában.

A hétfői és a keddi fordulókhoz hasonlóan a szavazásra jogosultak egy része ezúttal is üres cédulát dobott az urnába, mivel a politikai táborok továbbra sem tudtak dűlőre jutni a közös jelölt személyében.  Az olasz elnökválasztás első három fordulójában kétharmados többségre van szükség a jelölt megválasztásához.

A szerdai voksoláson Sergio Mattarellára, a hivatalban lévő, 80 éves államfőre – akinek megbízatása a jövő héten jár le, és már korábban kizárta, hogy második mandátumért induljon -, 125 politikus szavazott, míg a korábban esélyesnek tartott Mario Draghi kormányfő csupán öt szavazatot kapott. Az olasz lapok kommentárjai szerint ez jelzés arra, hogy az olasz politikai osztály valójában továbbra is inkább kormányfőként szeretné látni Draghit, mert ha mégis ő kerülne ki győztesen az elnökségért folytatott vetélkedésből, akkor Olaszországban előrehozott választást kellene tartani.

A szerdai szavazáson egyébként az üresen bedobott cédulák száma 400 volt. Csütörtöktől, vagyis a voksolás negyedik napjától már elegendő lesz az abszolút többség, vagyis 505 szavazat megszerzése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik