Nagyvilág koronavírus

Nagy mennyiségű koronavírus-vakcinát küld Magyarország Ecuadorba

Az ecuadori kormány kérésére Magyarország százötvenezer adag AstraZeneca-vakcinát adományoz a dél-amerikai országnak – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

Az MTI a minisztert idézve azt írja, az intézkedéstől azt várják, hogy Ecuador fel tudja gyorsítani az oltási kampányát, így jobban ellen tud állni a világjárvány kihívásainak, illetve Magyarország még inkább hozzá tud járulni a világjárvánnyal szembeni globális védekezés sikeréhez.

Szijjártó szerint Magyarországnak az az érdeke, hogy a világ minden pontján fel tudják gyorsítani az oltási kampányt, mert a lassú oltási kampányok, az alacsony átoltottsági ráta okozza alapvetően az újabb variánsok és mutánsok kialakulását. Ezek a variánsok pedig hamar eljutnak, eljutnának Európába is.

Az elmúlt időszakban a két ország gazdasági együttműködése is dinamikusan bővült. Egyre több magyar cég találja meg a számítását az ecuadori piacon, és onnan kiindulási pontként aztán tovább terjeszkednek a latin-amerikai piacokra – magyarázta a külügyminiszter.

Mint hozzátette, Ecuador és hazánk között már korában is volt egészségügyi együttműködés: Magyarország húszezer, különleges gyermekbetegségek megelőzésére alkalmas oltóanyagot szállított számukra, illetve küldött 100 ezer maszkot, tekintettel az országban tartózkodó sok venezuelai menekültre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik