Nagyvilág

Nem mondott igazat XVI. Benedek a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos nyomozásról

Malte Ossowski/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP
Malte Ossowski/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

XVI. Benedek egykori pápa bocsánatot kért, amiért hamis információkat közölt a müncheni érsekségében – korábbi munkahelyén – folyamatban lévő szexuális zaklatással kapcsolatos nyomozás során – közölte személyi asszisztense a Vatican News portálon is közzétett hétfői nyilatkozatában. A Deutsche Welle a KNA német nyelvű katolikus hírügynökségnek eljuttatott közlemény alapján azt írja, a hamis információkat állítása szerint nem „rossz szándékkal” adta a korábbi egyházfő. Ehelyett egy szerkesztési hibára hivatkoztak a közleményben, amelyre XVI. Benedek írásos vallomásának vizsgálatakor derült fény.

A 94 éves volt pápa korábban azt mondta, hogy nem volt jelen egy 1980-as találkozón, ahol egy pedofil papról tárgyaltak. Most megerősítette, hogy részt vett a találkozón, de kitartott amellett, hogy ott nem hoztak döntést a pap áthelyezéséről.

XVI. Benedek sajnálatát fejezte ki a hibáért, és azt mondta, reméli, hogy az megbocsátható – áll a közleményben.

Ferenc pápa pénteken tett ígéretet arra, hogy igazságot szolgáltat a katolikus egyház tagjai által elkövetett szexuális zaklatások áldozatai számára. Ez egy nappal azután történt, hogy egy jelentés feltárta: Benedek pápa négy alkalommal nem tett lépéseket a pápává válása előtti visszaélések eseteinek felgöngyölítésében. A csütörtöki jelentés a müncheni érsekség papságának tagjai által 1945 és 2019 között elkövetett szexuális visszaélésekkel foglalkozott. XVI. Benedek – aki korábban Joseph Ratzinger néven volt ismert – 1977 és 1985 között volt érsek Münchenben, ami azt jelenti, hogy elvileg vezetői felelősség terheli a történtekért.

XVI. Benedek pápa 2013-ban gyakorlatilag példátlan módon lemondott a pápai tisztségről. A katolikus egyházfői feladatokat jelenleg az utána megválasztott Ferenc pápa látja el, aki többször határozott fellépést ígért és gyakorlati lépéseket tett az egyházon belüli szexuális visszaélések ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik