Nagyvilág

Nem találják az Atlanti-óceánon szerencsétlenül járt evezőst

Philippe Lopez / AFP
Philippe Lopez / AFP

Nem találják azt a 75 éves francia evezőst, aki az Atlanti-óceánt akarta átevezni – írja az MTI. A csónakjával felborult az Azori-szigetek közelében, ahol vélhetően életét vesztette, a holttestet mégsem találták meg. A francia ügyészség vizsgálja az esetet.

Az egykori ejtőernyős katona és volt pilóta, Jean-Jacques Savin csapata szombaton jelentette be, hogy holtan találták Audacious (Vakmerő) nevű csónakjában az extrémsportolót, de a portugál haditengerészet még aznap cáfolta, hogy megtalálták volna a holttestet a felborult csónakban.

Egy szóvivő szerint a mentők azt hihették, hogy a kabinnal együtt megtalálták a halottat is, így történhetett a félreértés.  

Az ismert kalandor január 1-jén indult útnak Portugáliából, hogy három hónap alatt egyedül átevezzen az Atlanti-óceánon. Hetvenötödik születésnapját a tengeren ünnepelte. Január 19-én még arról posztolt, hogy elromlott a tengervíz-sótalanítója, de azt írta, hogy nincs veszélyben, jó ütemben tart az óceán közepén fekvő Azori-szigetek, Ponta Delgada kikötője felé, és ott meg tudja javíttatni a berendezést. Csütörtökről péntekre virradó éjjel vészjelzést adott le, majd megszakadt vele minden kapcsolat.

A portugál haditengerészet egy hadihajóval, három repülőgéppel és több kereskedelmi hajóval indított kutatást az egyedül hajózó férfi után, az utóbbiak egyike talált egy vízálló táskát, benne az evezős dokumentumaival. Később megtalálták a felborult csónakot. Szombat este a keresést lefújták, a portugál hatóságok a kereskedelmi hajókat kérték fel arra, hogy jelezzék, ha bármi nyomát találnák az elhunytnak. Hétfőig nem kaptak semmiféle új információt.

Salvin 2019-ben vált híressé, amikor egy űrkabinhoz hasonló, hordó alakú eszközben 127 nap alatt átkelt az Atlanti-óceánon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik