Nagyvilág

Vallása miatt rúgták ki, állítja a korábbi brit közlekedési államtitkár

David Cliff / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
David Cliff / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Boris Johnson brit miniszterelnök hétfőn vizsgálatot rendelt el, mert egy konzervatív képviselőnő azt állította, hogy részben muszlim vallása miatt bocsátották el kormányzati állásból – számolt be az AP. Nusrat Ghani volt brit közlekedési államtitkár szerint 2020-ban, amikor leváltották, egy általa közelebbről meg nem nevezett kormányzati szereplő azt állította, hogy a vallása „kényelmetlenné tett néhány munkatársat”. A képviselőnő a Sunday Times című lapnak nyilatkozva állította vasárnap, hogy azt mondták neki korábban,

aggályok merültek fel a párthoz való lojalitásával kapcsolatban, mivel nem tett eleget, hogy megvédje a konzervatívokat az iszlamofóbia vádjától.

Mark Spencer a Konzervatív Párt frakcióvezetője, azonosította azt a személyt, aki 2020-ban Ghanival állítólag beszélhetett, de a vádat „teljesen hamisnak” nevezte. Boris Johnson hivatala azonban hétfőn azt közölte, hogy komolyan veszik az állításokat.

Nusrat Ghanit 2015-ben választották be a parlamentbe – ő lett a Konzervatív Párt történetében az első muszlim vallású női képviselő. 2018-ban a képviselőnőt államtitkárnak nevezték ki. Az akkori közlekedési miniszter, Chris Grayling abban az időben azt mondta, Ghani kinevezése meggyőzően igazolja, hogy a konzervatívok „a lehetőségek pártja”. Többen azonban azzal vádolják a konzervatív pártot, hogy nem tudta felszámolni az iszlámellenes előítéleteket Johnson miniszterelnök idején. Boris Johnson épp 2018-ban az arcot is eltakaró kendőt viselő muszlim nőket levélszekrényhez hasonlította.

A brit kabinet két magas rangú tagja, Sajid Javid egészségügyi miniszter és Nadhim Zahawi oktatási államtitkár szintén szót emelt Ghani mellett, mondván hogy az állításait ki kell vizsgálni.

Nursat Ghanit 2018-januárjában nevezték ki államtitkárnak a közlekedési minisztériumban, és 2020-ban egy kormányátalakítás során váltották le, de képviselőként továbbra is részt vesz a kormányzó brit Konzervatív Párt munkájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik