Nagyvilág

Szerbia a Rio Tintóval „vágott vissza” Djokovicért

Mark Baker / MTI / AP
Mark Baker / MTI / AP
Visszavonták az angol-ausztrál bányacég lítiumkutatási engedélyét.

A Reuters szerint ennek nemcsak ahhoz lehet köze, hogy Szerbiában választások lesznek, hanem ahhoz is, hogy a kétoldalú kapcsolatok nagyon megromlottak, miután kiutasították Ausztráliából Novak Djokovicot. A Rio Tinto részvényei pénteken zuhanásba kezdtek, mert a cég a szerbiai beruházással akart bekerülni a 10 legnagyobb lítiumtermelő közé, fel akarta építeni akkumulátoranyag-üzletágát.

Ana Brnabic szerb miniszterelnök belgrádi sajtótájékoztatóján azt mondta, a döntés azért született, mert zöld szervezetek kérték a projekt leállítását. A kormány korábban ugyanakkor támogatta a bányanyitást, amelynek előzetes tanulmányira a Rio Tinto már 450 millió dollárt költött.

Év végén ugyanakkor az emberek utakat zártak le, követelték, hogy a Rio Tinto hagyja el az országot. A Reuters emlékeztet rá, hogy Novak Djokovic is tüntetők mellé állt és a tiszta levegő mellett érvelt egy Instagram-bejegyzésében. A Rio Tinto közölte, aggasztja Belgrád döntése, vizsgálja annak jogi alapját. Az ausztrál kormány is sajnálatát fejezte ki, szerinte a cég befektetése előnyös lett volna Szerbiának.

Ana Brnabic szerb miniszterelnök a Rio Tinto körül kialakult helyzetért a korábbi államvezetést okolta, és azt mondta, hogy a tiltakozókat külföldi szervezetek fizették – írta a Szabad Magyar Szó. Korábban Aleksandar Vucic államfő is hasonló dolgokat állított, amikor arról beszélt, hogy Szerbiának egymilliárd eurót kell fizetnie, ha olyan döntés születik, hogy elküldik a Rio Tintót.

A kormány most, három hónappal a választások előtt mégis inkább visszakozott. Az Euronews szerint az időzítés nagyon fontos volt, mert a Rio Tinto engedélyeit – a hivatalos indoklással ellentétben – valójában azért vonták vissza, mert sajtóinformációk szerint a választások után inkább kínai befektetőknek adnák át a lítiumbánya megnyitásának lehetőségét. Az EU szerbiai képviseletének vezetője korábban azt hangsúlyozza, ha valóban megoldott a biztonságos működtetés, az új bánya jelentős gazdasági fejlődés motorja lehetne Szerbia nyugati részén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik