Nagyvilág

Diszkriminatívnak tartja az Európai Bíróság, hogy Ausztria kevesebb szociális ellátást fizet a külföldi munkavállalók egy részének

Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ausztriában a más tagállambeli állampolgár munkavállalóknak gyermekeik lakóhelyétől függetlenül ugyanolyan családi támogatásokban és adókedvezményekben kell részesülniük, mint amilyenek az osztrák munkavállalóknak járnak – ezt állapította meg a  hvg.hu cikke szerint az Európai Bíróság főtanácsnoka abban a perben, amelyet az Európai Bizottság indított Ausztriával szemben. Richard de la Tour indoklása szerint Ausztria azért nem fizethet kevesebb szociális ellátást a külföldi munkavállalóknak, mert ők is ugyanolyan módon járulnak hozzá az osztrák szociális és adókedvezmény-rendszer finanszírozásához, mint az osztrákok.

Az Európai Unió és több tagállama tiltakozása ellenére a juttatásokat annak az országnak az árszínvonalához igazították, amelyben az Ausztriában dolgozó munkavállaló gyermeke él. Magyarország esetében az úgynevezett hozzáigazítási koefficiens értéke 0,562.

A főtanácsnok szerint ez az osztrák szabályozás ellentétes az uniós joggal. A hvg.hu cikke emlékeztet, hogy a 3,8 millió ausztriai munkavállalóból már több mint 880 ezer külföldi útlevéllel rendelkezik, akik közül több mint százezren magyarok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik