Nagyvilág

Megöltek egy francia turistát Marokkóban, terrorizmus gyanújával indult vizsgálat

Raquel Maria Carbonell Pagola/LightRocket via Getty Images
Raquel Maria Carbonell Pagola/LightRocket via Getty Images
A tettest tavaly szeptemberben egy hónapra elmegyógyintézetbe utalták be.

Halálra késeltek egy idős francia nőt Marokkóban, a terrorista bűncselekményekre szakosodott francia ügyészség vizsgálatot indított az ügyben, közölte az MTI a párizsi belügyminisztériumra hivatkozva.

A 79 éves francia turistát a marokkói Tiznit város piacán gyilkolták meg január 15-én. A 31 éves feltételezett elkövetőt még aznap elfogták a közeli Agadirban. A tárca tájékoztatása szerint a marokkói vádhatóság szintén terrorizmus gyanújával indított vizsgálatot. Az észak-afrikai állam rendőrsége szerint a gyanúsított egy belga nőt is meg akart ölni Agadirban, ő meg is sebesült a támadásban.

A feltételezett tettesről tudni lehet, hogy tavaly szeptemberben egy hónapra elmegyógyintézetbe utalták be.

A gyilkosságot követően Franciaország marokkói nagykövetsége a honlapján fokozott óvatosságra intette a turistákat. Az afrikai országot az utóbbi években elkerülte a dzsihadisták gerjesztette erőszakhullám, legutóbb 2018 decemberében hajtottak ott végre terrortámadást, amikor is az Iszlám Állam terrorszervezet szélsőségesei lefejeztek két turistáskodó skandináv nőt az Atlasz-hegységben. Az elkövetőket elkapták és halálra ítélték, bár ilyen büntetést 1993 óta nem hajtottak végre.

A marokkói központi nyomozó hivatal (BCIJ) tavalyi jelentése szerint a helyi rendőrség 2002 óta több mint kétezer terrorsejtet számolt fel és mintegy 3500 gyanúsítottat vett őrizetbe terrorvádakkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik