Nagyvilág koronavírus

Eltörölték a kötelező oltásról szóló rendeletet Csehországban

Michal Cizek / AFP
Michal Cizek / AFP

A cseh kormány visszavonta azt a rendeletet, amely kötelezővé tette volna a koronavírus elleni védőoltás felvételét a kulcsfontosságú szektorokban dolgozók és a 60 évnél idősebbek számára. Ezt azzal indokolták, hogy elkerüljék a társadalom további megosztottságát.

Petr Fiala miniszterelnök közölte, az új jobbközép kormány nem látja az okát a kötelező oltás bevezetésének, ezért vonták vissza az előző adminisztráció által hozott rendeletet.

Ez nem változtatja meg a vakcinákkal kapcsolatos álláspontunkat. Egyértelműen ezzel lehet a legjobban harcolni a koronavírus ellen, de nem akarjuk tovább mélyíteni a társadalmi megosztottságot

– mondta szerdai sajtótájékoztatóján a kormányfő.

Eredetileg 2022 márciusától lett volna kötelező a vakcina felvétele az idősotthonokban dolgozók, a rendőrök, a katonák és egyéb hivatásos munkavállalók számára a 60 évnél idősebbek mellett.

Az intézkedés ellen több tüntetést is tartottak.

Csehországban mindeközben több mint 28 ezer fertőzöttet azonosítottak kedden, ami rekord a járvány kirobbanása óta. Úgy számolnak, a hónap végére akár napi 50 ezer új fertőzött is lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik