Nagyvilág

Teljes katonai potenciáljának mozgósítását gyakorolja az orosz hadsereg

Alekszej Nyikolszkij / MTI/EPA
Alekszej Nyikolszkij / MTI/EPA
Miközben a nyugati katonai szakértők azt találgatják, hogy lerohanja-e Oroszország Ukrajnát, addig egy nagyszabású hadgyakorlatot jelentett be az orosz vezetés Fehéroroszországban, a NATO-tag Lengyelország és Litvánia határaihoz közel.

– Az orosz és a fehérorosz hadsereg olyan helyzetet fog elgyakorolni februárban, amelyben a két ország teljes katonai potenciálját mozgósítani kell a Szövetségi Állam biztonságának szavatolására – jelentette ki Alekszandr Fomin orosz védelmi miniszterhelyettes kedden Moszkvába akkreditált külföldi katonai attaséknak.

“Előfordulhat olyan helyzet, amikor egy regionális csoportosulás erői és eszközei nem lesznek elegendőek a Szövetségi Állam biztonságának szavatolásához, és készen kell állnunk a megerősítésére. A fehérorosz féllel közösen egyetértésre jutottunk abban, hogy a közös védelemhez az állami katonai szervezet egész potenciálját mozgósítani kell” – mondta Fomin.

A tábornok közölte, hogy két ország elnöke decemberben állapodott meg a soron kívüli harckészültségi ellenőrzésről, és az annak keretében február 10-20. között megtartandó Szojuznaja Resimoszty – 2022 (Szövetségi Eltökéltség – 2022) kódnevű hadgyakorlatról. Rámutatott, hogy hasonló regionális gyakorlatokat rendszeresen tartanak, ilyen volt például a Zapad-2021.

Fomin szerint a bejelentett manőverek célja a külső agresszió megakadályozásának és visszaverésének, valamint a terrorizmus elleni küzdelemnek és a Szövetségi Állam érdekvédelmének a gyakorlása lesz. A műveleteket Domanovszk, Gozsszk, Obuz-Lesznovszk, Breszt és Oszipovicsszk gyakorlóterén, valamint a Fehéroroszország más területein fogják megtartani. Igénybe veszik majd Baranovicsi, Luninyec, Lida és Macsuliszkij repülőterét is.

A tájékoztatás szerint a hadgyakorlaton a résztvevők és a fő fegyverrendszerek száma nem fogja meghaladni a 2011. évi bécsi dokumentumban meghatározott, értesítésköteles paramétereket. A gyakorlatra Oroszországból két Sz-400-as légvédelmi rakétarendszer-egységet, tizenkét Szu-35-ös vadászrepülőgépet valamint egy Pancir-Sz légvédelmi és tüzérségi egységet vezényelnek át Fehéroroszországba. A fegyverzet-átcsoportosítás várhatóan február 9-ig tart majd – írta az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik