Nagyvilág

Elpárolgott a demokraták előnye az Egyesült Államokban, rekordon a republikánusok támogatottsága

2021-ben az amerikai választópolgárok pártpreferenciáját tekintve a demokrata párt kilenc százalékpontos előnyről öt százalékpontos hátrányba került a republikánusokkal szemben – derült ki a Gallup amerikai közvélemény-kutató intézet hétfőn közzétett felméréséből.

Az MTI közlése szerint ez 1991 óta – amióta a Gallup rendszeresen méri az Egyesült Államokban a pártok támogatottságát – a legnagyobb változás. A tavalyi év első negyedévében az amerikaiak összesen 49 százaléka tartotta magát a Demokrata Párt hívének, az utolsó negyedévben azonban ez az arány 42 százalékra esett vissza. A magukat republikánusnak valló válaszadók aránya ugyanebben az időszakban 40-ről 47 százalékra nőtt.

2021 elején a demokraták támogatottsága közel egy évtizede nem tapasztalt szintet ért el, azonban – szakértők szerint – előnyük a harmadik negyedévre elpárolgott, miután Joe Biden amerikai elnök elfogadottsága és népszerűsége is folyamatosan csökkent. A politikai környezet az elemzők szerint a negyedik negyedévben is kedvezőbb volt a republikánusok számára.

Ennek következtében pedig a politikai jobboldal öt százalékpontos előnyre tett szert a demokratákkal szemben, amely 25 éve nem fordult elő. Utoljára 1991 első negyedévében volt ennél is magasabb a republikánusok támogatottsága, ami annak volt köszönhető, hogy az Egyesült Államok – George H.W. Bush akkori republikánus elnök kormányzása idején – győzelmet aratott az Öböl-háborúban.

A Gallup kutatása szerint az amerikaiak politikai hovatartozásának változása hasonló mintát követett, mint ahogyan Donald Trump volt republikánus elnök és Joe Biden népszerűsége alakult 2021-ben. Mint írják: Biden 2021 januárjában „erős jóváhagyással” foglalta el hivatalát, támogatottsága azonban folyamatosan csökkent, többek között a koronavírus-járvány emelkedő esetszámai, az afganisztáni tragikus katonai kivonulás és a növekvő infláció miatt. Ezzel szemben Trump – a január 6-i capitoliumi zavargást követően – alacsony támogatottsággal kezdte 2021-et, azonban az év végére elfogadottsága javult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik