Nagyvilág

Korábban nyolc évet ült halálos gyermekbántalmazásért a holland gyerekgyilkosság gyanúsítottja

AFP
AFP

Mint ahogy arról beszámoltunk, a holland Zeeland tartományban találták meg annak a négyéves belga kisfiúnak a holttestét, aki azután tűnt el múlt héten, hogy a bébiszitter nem vitte el a nagyszülőkhöz.

Kapcsolódó
Hollandiában megtalálták a múlt héten eltűnt belga kisfiú holttestét
A gyerek eltűnését a családja jelentette, miután a bébiszitter nem vitte el a nagyszülőkhöz. 

A kisfiú édesanyjának múlt hét szerdán kórházba kellett mennie, ezért megkérte egy barátnőjét, hogy vigyázzon a gyerekére. Fiát akkor látta utoljára, amikor a barátnő élettársa, Dave De K. elvitte őt egy sint-niklaas-i kórházba. A fiú édesanyja szerint a pár korábban is felügyelt már a kisfiúra, aki izgatott volt, hogy újra találkozhat velük.

A párnak csütörtökön kellett volna elvinni a fiút a nagyszülőkhöz, de végül úgy döntöttek, hogy még egy éjszakát náluk marad. Másnap De K. összeveszett az élettársával, és autóba ülve távozott a gyerekkel. Szombat délután a férfi beszélt az anyával, de egy idő után már nem válaszolt a hívásokra, ezért másnap jelentették a fiú eltűnését a rendőrségen.

Hétfőn a holland rendőrség letartóztatta De K.-t Meerkerkben, Utrech tartományban, a fiú holttestét pedig nem sokkal később, még aznap este megtalálták Neeltje Jans szigetén, egy parkolóban.

A holland NL Times információi szerint korábban tíz év börtönbüntetésre ítélték De K.-t, amiből 2010-től kezdődően nyolc évet töltött börtönben. A 34 éves férfit 2 éves nevelt fia halálos kimenetelű bántalmazásának vádjában találták bűnösnek. 

A belga De K. a dél-hollandiai Tilburg városának büntetés-végrehajtó intézetben töltött öt évet, ez idő alatt kérelmezték, hogy a férfit helyezzék át egy pszichiátriai intézetbe, de ezt a belga hatóságok elutasították – adta hírül a belga VRT.

„Akkoriban egyszerűen nem volt elég hely a pszichiátrián” – nyilatkozta Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi miniszter a VRT-nek.

Amikor a férfit átadták a belga hatóságoknak, egy rehabilitációs intézetbe helyezték át, ahol a kábítószer-függőségét kezelték. 2017 júliusában nyomkövetővel házi őrizetbe engedték, majd 2018 decemberében szabadlábra került.

A holland rendőrség kedden boncolja fel a fiú holttestét, hogy megállapítsa a halál pontos idejét és okát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik