Nagyvilág

Botrányosan tért haza a hazaárulással vádolt ukrán exelnök – videó

Petro Porosenko / Facebook
Petro Porosenko / Facebook
Petro Porosenko szerint meg akarták akadályozni a belépését, még a személyazonosságában is kételkedtek.

Ahogy ígérte, Ukrajna ötödik elnöke a Varsó-Kijev repülőjárattal hazaérkezett. Támogatóiból nagy tömeg gyűlt össze a reptéren, ahol megerősítették a rendőri védelmet, a nyomozók mégsem tudták neki átadni a szabadsága korlátozásáról szóló indítványt – írja a korrespondent.net.

Az állami hírügynökség szerint a volt államfő hívei és a határőrök között kisebb dulakodás is támadt. Petro Porosenkót hazaárulással és terroristák segítésével vádolják, a bíróság hétfőn 11 órára tűzte ki a tárgyalását, ahol a támogatói már szintén összegyűltek.

A volt államfő Facebook-oldalán tudatta, botrányos volt a hazatérése. Szerinte próbálták  megakadályozni, hogy belépjen Ukrajnába. Elvették az útlevelét, amit több mint 15 percig ellenőriztek, mert erősen kételkedtek abban, hogy ő valóban Porosenko.

A volt államfő azt állította, a hatalom nagyon fél tőle. Szerinte a helyzet csak azért rendeződött, mert a Varsóból érkezett járaton sok újságíró volt. Ezért köszönetet mondott nekik és híveinek, akik szerinte a repülőtéren tizenötezren gyűltek össze azért, hogy őt ne ne provokálják. Az állami hírügynökség szerint néhány száz emberről írt.

Az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki párt vezetője előzőleg azt állította, hogy Volodimir Zelenszkij jelenlegi államfő utasítására koholtak vádakat ellene. Szerinte az elnök a hazaáruló, mert nem az az agresszor (Moszkva – a szerk.) elleni küzdelemre összpontosít, hanem az ellenzék elleni harcra. Porosenko politikai üldöztetésnek nevezte az ellene indított jogi eljárást, Zelenszkijt és környezetét alkalmatlannak minősítette az ország irányítására.

Az állami  hírügynökség emlékeztetett rá, a volt ukrán államfőt december 20-án gyanúsították meg hazaárulással és terrorista szervezetekkel történő együttműködéssel, majd a főügyészség közölte, egymilliárd hrivnya (több mint 11,5 milliárd forint) óvadék kiszabását kérik a bíróságtól, hogy szabadlábon védekezhessen.

A hatóságok azért gyanúsították meg Porosenkót, mert szerintük az Ukrajnában Vlagyimir Putyin orosz elnök „komájaként” is emlegetett Viktor Medvedcsuk oligarchával közösen illegálisan kereskedett a donyecki szakadárokkal az általuk ellenőrzött területen kitermelt szénnel, így „terroristákkal” működött együtt.

Kijev hivatalosan terrorszervezeteknek minősíti az ideiglenesen megszállt Donyec-medencei szakadár közigazgatásokat, az abban posztot pedig betöltőket terroristáknak. Hazaárulásért Ukrajnában akár 15 év börtön is kiszabható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik