Nagyvilág

Romániában 27 energiaszolgáltatót büntettek meg, mert nem csökkentették az energiaárakat

A román fogyasztóvédelem 27 energiaszolgáltatót bírságolt meg amiatt, hogy figyelmen kívül hagyták a magas energiaárak miatt tavaly októberben elfogadott energiaár-kompenzálásról szóló sürgősségi kormányrendeletet és jogtalanul magas számlákat állítottak ki a fogyasztóknak.

A bírságok kiszabását Mihai Culeafa, a fogyasztóvédelmi hivatal elnöke jelentette be pénteken. Elmondta, hogy eddig 70 szolgáltatót ellenőriztek, ugyanis tavaly több mint 2 ezer panaszt kaptak az energiaszolgáltatókkal kapcsolatban és az idén csak az elmúlt héten 400 panasz érkezett. A bírság összértéke 450 ezer lej (1 lej 71,78 forint). A fogyasztóvédelem elrendelte, hogy a szolgáltatók számolják újra a törvénytelenül kiállított számlákat. A román állami többségi tulajdonban levő Electrica szolgáltató bejelentette, hogy a hónap végéig újból kiállítja azokat a számlákat, amelyeknél nem vették figyelembe a törvényes előírásokat.

Florin Spataru gazdasági miniszter szerint megengedhetetlen, hogy az energiaszolgáltatók több millió fogyasztót csapjanak be a törvények megsértésével, ezért közölte: a jövő héten javasolni fogja a kormánynak, hogy a szolgáltatók árbevételének 4 százalékára emeljék a bírság értékét, mert a jelenleg kiszabhatók túl alacsonyak.

Az elmúlt napokban több kormánytag is élesen bírálta az energiaszolgáltatókat amiatt, hogy figyelmen kívül hagyták az energiaár-kompenzálást. Virgil Popescu energiaügyi miniszter egyenesen arra buzdította a fogyasztókat, hogy ne fizessék ki azokat a számlákat, amelyeket törvénytelenül állítottak ki.

Romániában érzékenyen érinti a fogyasztókat a nemzetközi energiaárak emelkedése, amely már tavaly év végén elkezdődött, és szinte egybeesett a villamosenergia és a gáz lakossági árának romániai liberalizációjával. Szakértők szerint ez utóbbi folyamat nem volt sikeres, ezért a nemzetközi árak emelkedése és a sikertelen liberalizáció együttes hatása miatt a lakossági fogyasztók villanyszámlája akár háromszor, a gázszámlája pedig kétszer nagyobb lehet az egy évvel korábbihoz képest.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.