Nagyvilág koronavírus

Nemzeti gyász idején is tartottak karanténbulikat a brit kormányfő hivatalában

2021 áprilisában két bulit is tartottak a brit miniszterelnök hivatalának otthont adó Downing Street 10-ben, miközben még bőven tartottak a szigorú lezárások – adta hírül csütörtökön a Telegraph. Az akkori szabályok értelmében jóformán csak családtagok találkozhattak egymással beltéren, ezzel szemben a Downing Streeten két parti is volt.

Az egyik egy búcsúbuli volt, amelyet a távozó kommunikációs igazgató, James Slack tiszteletére rendeztek, a másikat pedig Boris Johnson miniszterelnök fotósai rendezték az épület alagsorában. A beszámolók szerint a részt vevők bőven fogyasztottak alkoholt, és végül a két csoport az épület kertjében közösen folytatta a mulatozást, bőven éjfél utánig.

Jonathan Brady / POOL / AFP

A BBC felhívta a figyelmet arra is, hogy ebben az időszakban nem csak a lezárások miatt volt problémás bármilyen bulit rendezni, főleg egy kormányzati hivatalban, hanem azért is, mert Fülöp herceg halála miatt kilencnapos nemzeti gyászt rendeltek el, amely bulik idején is érvényben volt. A korlátozások ráadásul az április 17-i temetésre is kihatottak: Fülöp herceg özvegyének, Erzsébet királynőnek például egyedül, az előírt távolságot betartva kellett végigülnie a templomi szertartást. Pénteken a kormányfői hivatal bocsánatot kért II. Erzsébettől.

Jóllehet, Boris Johnson miniszterelnök nem vett részt egyik bulin sem, a héten ez már a második hasonló jellegű botrány, így az őt bíráló hangok csak felerősödtek. Ahogy arról egy hosszabb cikkben is beszámoltunk, 2020 májusában is tartottak bulikat a kormányfői hivatalban, akkor, amikor szintén igen szigorú lezárások voltak érvényben Nagy-Britanniában. Az egyik, május 20-i partin a kormányfő is részt vett, bár állítása szerint azt hitte, hogy egy munkával kapcsolatos rendezvényről van szó.

Kapcsolódó
Karanténbuli miatt remeg Boris Johnson széke
A brit kormányfő hivatalában pont akkor tartottak partit, amikor egész Anglia zárlat alatt volt. Johnson bocsánatot kért, de az eset a Konzervatív Párt tagjait is felháborította, akik megvonhatják tőle a bizalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik