Nagyvilág

Nagyon mérges egy uniós biztos a gázárakat magasan tartó orosz Gazpromra

Szergej Ilnyickij / EPA / MTI
Szergej Ilnyickij / EPA / MTI

Ritka dolog történt csütörtökön az Európába irányuló orosz gázszállítások témájában: két nagyon magas rangú európai döntéshozó is nyíltan kimondta, hogy az oroszok szándékosan szállítanak kevesebb gázt Európába, mint amennyit tudnának, hogy ezzel torzítsák a piaci viszonyokat, illetve felhajtsák az árakat, írja a Portfolio.hu.

Az uniós versenyjogi biztos azt mondta, hogy nagyon szokatlan, ha egy cég a kereslet növekedésére a kínálat visszafogásával reagál. „Az uniós biztos megjegyezte: sok más energiacégtől már megkapták a decemberben elindított adatbekérési folyamatukra a válaszokat, de a Gazpromtól még nem, mire az orosz cég az Interfaxon keresztül pillanatok alatt azt közölte, hogy ők már igenis szolgáltattak adatokat az Európai Bizottság felé.”

A Nemzetközi Energia Ügynökség vezetője is nekiment az orosz óriáscégnek, szerinte az oroszok szándékosan kevesebb gázt küldenek Európába, miközben magasak az árak a fokozott gázigény miatt. A Gazprom a mostaninál jóval több gázt is képes lenne Európába szállítani, csak épp nem teszi.

Az is sokatmondó, hogy „sorozatban már a 25. napja visszafelé, tehát nyugatról keletre áramlik nettó értelemben a gáz a Jamál-Európa gázvezeték német-lengyel mérési pontján (Mallnow).”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik