Nagyvilág koronavírus

Duterte listázni készül az oltatlanokat

Aaron Favila / POOL / AFP
Aaron Favila / POOL / AFP

Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke napokkal azután, hogy letartóztatással fenyegette meg az oltatlanokat, most egy rendelettel készül listázni őket. A kormányrendelet lehetővé tenné a falvak tisztviselőinek, hogy házról házra járva rögzítsék az összes lakó oltottsági státuszát.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint amint az egyéneket, különösen a be nem oltottakat azonosítják, megfigyelés alá kerülnek, a lakhelyüket csak az alapvető áruk és szolgáltatások beszerzése céljából hagyhatják el.

Azok a be nem oltott lakosok, akik bármely más célból távoznak lakóhelyükről, büntetést kaphatnak. Az új rendelethez Eduardo Ano belügyminiszter aláírása szükséges, amely lehetővé tenné, hogy „teljes leltár” készüljön az ország 42 046 falujának oltottsági helyzetéről.

A rendelet fényében még tovább szűkülnek az oltatlanok jogai az országban, hiszen a napokban arról is döntöttek, hogy a tömegközlekedést sem vehetik igénybe a fővárosban Manilában.

Csütörtökön rekordszintű, 34 021 új fertőzöttet regisztráltak a 109 milliós szigetországban, és a pozitív tesztek aránya elérte a 47,9 százalékot. Az aktív megbetegedések száma 237 387-re emelkedett, ami szintén a legmagasabb szám a járvány kezdete óta. Az egészségügyi tisztviselők szerint a megbetegedések számának növekedését az omikron terjedése okozza, de hozzátették, hogy a delta variáns még mindig jelen van az országban. Pénteken az egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta, hogy várhatóan január végén, február elején fog tetőzni a koronavírus-járvány legújabb hulláma.

Az országban idáig 53 ezren haltak meg a koronavírus szövődményei miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik