Nagyvilág

Véletlenül saját társukat lőtték le kommandósok egy izraeli kiképzőtáborban

AHMAD GHARABLI / AFP
AHMAD GHARABLI / AFP

Izraelben egy gyakorlótéren lelőttek két kommandóst, mert behatoló idegennek nézték őket – írja az MTI.  Az Egóz (Dió) nevű különleges kommandó a Ciszjordánia keleti részén, Abu Musza arab emlékhely közelében található laktanyánál gyakorlatozott, amikor szerda éjjel az alakulat két katonája gyanús alakokra figyelt fel.

Megpróbálták elfogni őket, majd figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe. Ezeket egy másik katona felé irányzott lövéseknek vélte, és tüzelni kezdett a terroristának gondolt személyekre. A sebesülteket helikopterrel szállították a jeruzsálemi Hadassza kórházba, de nem tudták megmenteni az életüket.

Naftali Bennett miniszterelnök, Beni Ganz védelmi miniszter és a kormány számos tagja sajnálatát és részvétét fejezte ki a katonai baleset miatt. Megígérték, hogy nyomozást indítanak, és levonják az eset tanulságait, hogy máskor ne fordulhasson elő ilyen félreértés.

A Jeruzsálem és a Holt-tenger közötti út felénél, a Júdeai sivatagban található Nabi Musza kiképzőtáborban a gyalogság és a páncélosok rendszeresen tartanak lőgyakorlatokat. Az 1967-ben Jordániától elfoglalt térségben palesztinok és beduinok élnek, és májusban, a Falak őrzője hadművelet idején egy támadó megpróbálta elragadni egy buszmegállóban várakozó katonától a fegyverét.

A Háárec című újság honlapja emlékeztetett, hogy a közelmúltban sok fegyverlopás történt a laktanyában, és ezért novemberben engedélyezték a katonáknak a lövések leadását a fegyverlopással gyanúsított személyek feltartóztatására a gyakorlótéren is, míg korábban ezt csak a laktanyákban és a más zárt katonai területeken tehették meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik