Nagyvilág

Életfogytiglant kapott a szíriai háborús bűnös

Egy német bíróság ítélte el a titkosszolgálat egykori ezredesét.

Emberiesség elleni bűntettek miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Anwar Raslant, a szíriai belső elhárítás volt ezredesét egy német bíróság – írja az Euronews. A most 58 éves férfi egy hírhedt damaszkuszi börtönben mintegy 4000 rabot kínzott, kínoztatott meg 2011-ben, az Aszad-rezsim elleni első tüntetések után. 58 rendbeli emberöléssel, nemi erőszakkal és más szexuális bűncselekményekkel vádolták.

Anwar Raslant 2019-ben fogták el a matóságok, amikor már maga is szakított a szíriai diktátorral, Bassár el-Aszaddal és menedékjogot kapott Németországban. Az Al-Hatib börtön sok egykori lakója, egykori szíriai ellenzékiek is  tanúskodtak ellene. A férfi azzal védekezett, nem tudott arról, miként bántak az őrök a rabokkal, néhányuknak még segíteni is próbált.

Az Euronews szerint különleges a német ítélet, mert egy államilag szervezett bűncselekmény-sorozat elkövetője volt a vádlott, aki a bűncselekményt nem Németországban, nem német állampolgárok ellen követte el. A bíróság az egyetemes joghatóság elve alapján járt el, ami azt jelenti, hogy vannak olyan súlyos bűncselekmények, amelyeket minden állam bíróságának üldöznie kell.

Az állami hírügynökség emlékeztetett rá, a férfi határozta meg a börtön munkarendjét, a begyűjtött ellenzékiekkel, tüntetőkkel, a dezertőrökkel szemben alkalmazott erőszak módszereit is.

A bíróság bűnrészesnek találta 27 rendbeli gyilkosságban, 25 rendbeli súlyos testi sértésben, különösen súlyos nemi erőszakban, túszejtésben, jogellenes fogvatartásban. Az ítélet még nem jogerős.A per 2020 áprilisában kezdődött, 108 tárgyalási napot tartottak, több mint 80 tanút hallgattak meg. A szövetségi legfőbb ügyészség mellé magánvádlóként számos áldozat is csatlakozott.

Anwar Raslan ártatlannak vallotta magát. Arra hivatkozott, hogy nem bántalmazott senkit, gondoskodott számos tüntető szabadon bocsátásáról, titokban szimpatizált az ellenzékkel, és támogatta is, amikor elmenekült hazájából, a többi között azzal, hogy 2014-ben Genfben részt vett a második szíriai békekonferencián.

Németországban, és másutt Európában is, több per folyik, kezdődik az Aszad-rezsim tisztségviselői ellen – emlékeztet az MTI. Január 19-én Frankfurtban kezdődik a homszi katonai börtön volt orvosának pere emberiesség elleni bűncselekmények vádjával.  Október végén Párizsban indult nyomozás két, Szíriában még 2013-ban letartóztatott és eltűnt francia állampolgár ügyében, és perkérelmeket nyújtottak be Ausztriában, Norvégiában és Svédországban is a szíriai rendszer volt, vagy jelenlegi tisztviselői ellen, akiket szintén emberiesség elleni bűnökkel gyanúsítanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik