Nagyvilág koronavírus

A Covid-19-hez hasonló kór is támad Szlovákiában

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A tünetek nagyon hasonlóak, csak a teszt hoz biztos eredményt.

Súlyos bélfertőzés terjed Szlovákiában. Egyelőre főleg az ország északkeleti részén okoz komoly gondot a betegség, amely Felsővízköz (Svidník) kórházát le is bénította – írja a Markíza TV hírportálja.

Az Új Szó szerint a betegség nem más, mint a vérhas. A kórházi betegek megnövekedett számát először regisztráló kórházban immár a személyzet tagjai is érintettek.

Martin Pytliak, a kórház igazgatóhelyettese szerint a fertőzés tünetei főleg a hányás, ritkábban a hasmenés, amit láz, hidegrázás, reszketés kísér. A klinikai tünetek általában 24-48 óráig tartanak. A belgyógyász szerint viszonylag gyakori vírusról van szó, amely általában piszkos kézzel, szennyezett élelmiszerrel is terjed.

Mivel a kezdeti tünetei összetéveszthetők a koronavíruséval, ezért csak a PCR-teszt jelent biztos eredményt.

Koronavírus - Még több hír a témában

A szakértők szerint az omikron pár napon belül tetőzhet Szlovákiában. A Paraméter azt írja, szerdán jócskán kétezer alá csökkent a kórházban kezelt Covid-fertőzöttek száma. A 11 680 PCR-tesztből 2848 lett pozitív, 47 beteg hunyt el. A kórházban kezelt fertőzöttek 82 százaléka nincs teljesen beoltva. Szerdán egyébként többen kapták meg a koronavírus elleni vakcina első adagját, mint ahány új fertőzöttet igazoltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik