Nagyvilág

Büntetőintézkedéseket vetettek ki az amerikaiak a rakétázó oroszokra és észak-koreaiakra

Chung Sung-Jun / Getty Images
Chung Sung-Jun / Getty Images
Az Egyesül Államok célja, hogy Észak-Korea ne legyen képes továbblépni fegyverprogramjában.

Az Egyesült Államok büntetőintézkedéseket vetett ki szerdán hat észak-koreai és egy orosz tisztségviselőre, valamint egy orosz cégre, akiket és amelyet felelősnek tart az észak-koreai fegyverprogramokat segítő áruszállításokért Oroszországból és Kínából, közölte az MTI. Az intézkedés közvetlen előzménye, hogy Észak-Korea az elmúlt hónapokban, legutóbb január 5-én és 11-én ismét rakétákat tesztelt, saját állítása szerint hiperszonikusokat.

Az amerikai pénzügyminisztérium közleménye szerint a szankciókkal az a cél, hogy Észak-Korea ne legyen képes továbblépni fegyverprogramjában, és ne tudja továbbadni fegyvertechnológiáját más országoknak, mivel Phenjan továbbra is külföldi tisztségviselők segítségével szerez be illegálisan különböző eszközöket fegyverprogramjaihoz.

Az Észak-Korea által szeptember óta végrehajtott rakétatesztek mind sértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát, és azt bizonyítják, hogy még mindig folytatja betiltott fejlesztési programjait, pedig a nemzetközi közösség többször felszólította arra, hogy újítsa fel a párbeszédet nukleáris és fegyverprogramjainak felszámolásáról és a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tételéről

– olvasható az indoklásban, amelyet Brian Nelson, a pénzügyminisztérium terrorizmus elleni küzdelemmel, valamint pénzügyi hírszerzéssel foglalkozó államtitkára írt alá.

Az amerikai külügyminisztérium szerint az Oroszországban élő, észak-koreai Cso Mjong Hjon, az orosz Roman Anatoljevics Alara és a Parszek nevű orosz cég végzett olyan tevékenységet, amely konkrétan hozzájárult ahhoz, hogy Észak-Korea szert tegyen tömegpusztító fegyverekre és azokat célba juttató eszközökre. Cso Mjong Hjon, a Második Észak-koreai Természettudományi Akadémia vlagyivosztoki képviselője távközlési berendezéseket szerzett be Oroszországban hazája számára. Rajta kívül Washington az akadémia négy másik, Kínában élő képviselőjét és még egy észak-koreai tisztségviselőt szankcionált acélötvözetek, szoftverek és vegyi anyagok beszerzéséért. Washington információi szerint ez az észak-koreai akadémia vesz részt jelentős mértékben az ország katonai védelmi programjának fejlesztésében.

A büntetőintézkedések azt jelentik, hogy befagyasztják az alanyok minden lehetséges vagyonát, amelyre az amerikai igazságszolgáltatás rá tudja tenni a kezét, és megtiltják az üzletelést velük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik