Nagyvilág koronavírus

Történelmi sztrájkra készülnek a tanárszakszervezetek Franciaországban, az általános iskolák fele zárva marad

Denis Meyer / Hans Lucas / AFP
Denis Meyer / Hans Lucas / AFP

Sztrájkot hirdettek január 13-ára a francia pedagógusok, miután szerintük a szakadék szélére sodródott a közoktatás az országban. A Jean Castex vezette kormány a szakszervezeti követelések ellenére folyamatosan lazított az iskolalátogatási szabályokon, ezért a Tanítók és Tanárok Egységes Nemzeti Szakszervezete kedden bejelentette, hogy

az általános iskolai tanárok közel 75 százaléka sztrájkkal tiltakozik, ami miatt az általános iskolák fele zárva maradhat.

Az alapfokú oktatásban dolgozók sztrájkfelhívásához szinte minden, az oktatásban dolgozót képviselő érdekvédelmi szervezett csatlakozott, sőt az egyik legnagyobb szülői szakszervezet arra is felszólította a szülőket, hogy a tiltakozás napján vegyék ki a gyerekeket az iskolából.

Az omikron variáns miatt ismét meredeken nőnek a koronavírusos esetszámok Franciaországban: naponta közel 300 ezer új fertőzöttek regisztrálnak, a múlt héten a lakosság több mint 2,5 százaléka volt fertőzött. Az iskolákban ez az arány még rosszabb. Párizs nagy részén, ahol az omikron először terjedni kezdett, az általános- és középiskolás tanulók közel 5 százaléka fertőződött meg, a 15 és 17 év közötti korosztályban ez az arány elérte a hat százalékot. Ráadásul több millió oltatlan általános iskolás van, mivel az 5 és 11 év közöttiek oltási programja a vártnál lassabban halad.

A közoktatásban dolgozók a hatékonyabb védekezés céljából minden iskolába jó minőségű arcmaszkot és szén-dioxid-érzékelő készüléket követeltek, hogy segítsék a védekezést a főleg levegőben terjedő vírusok ellen, továbbá az iskolalátogatási protokoll szigorítása mellett érveltek, de követeléseik süket fülekre találtak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik