Nagyvilág

Újabb ezerhétszáz embert tartóztattak le Kazahsztánban

Vasily Krestyaninov / Sputnik / Sputnik via AFP
Vasily Krestyaninov / Sputnik / Sputnik via AFP

A kazahsztáni hatóságok szerdán azt közölték, hogy az elmúlt huszonnégy órában újabb 1678 embert vettek őrizetbe, ők állítólag részt vettek a volt szovjet tagköztársaságot a múlt héten megrázó heves zavargásokban – írja az AP. A zavargások által leginkább sújtott Almati hatóságainak jelentése alapján az újakkal együtt a letartóztatások száma így már eléri a tizenkétezret. Az országban eddig több mint háromszáz nyomozás indult tömeges zavargások és rendfenntartók elleni támadások miatt – írják.

Az egyik napról a másikra duplájára emelkedő üzemanyagárak miatti tiltakozások január 2-án robbantak ki az olajban és gázban gazdag, 19 millió lakosú közép-ázsiai országban. A zavargások gyorsan elterjedtek az egész országban, a politikai szlogenek pedig az ország tekintélyelvű kormányával szembeni szélesebb körű elégedetlenséget tükrözték.

Kászim-Zsomart Tokajev elnök a moszkvai Kreml kommunikációjával összhangban külföldiek által támogatott „terroristákat” okolt a zavargásokért, és segítséget kért a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől, az Oroszország vezette katonai szövetségtől, amely hat volt szovjet tagállamból áll.

A szövetség kétezer-ötszáz katona bevetését engedélyezte Kazahsztánban, ezeknek háromnegyede orosz katona volt.

Tokajev kedden közölte, hogy a katonai szervezet a héten megkezdi csapatainak kivonását, mivel azok befejezték küldetésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik