Nagyvilág koronavírus

Kanadában büntetést szabnak ki az oltatlanokra

Andrej Ivanov / AFP
Andrej Ivanov / AFP

Québecben, a második legnagyobb kanadai tartományban „egészségügyi hozzájárulási díjra” kötelezik a be nem oltott lakosokat, azaz gyakorlatilag pénzügyi büntetést szabnak ki az oltatlanokra – írja a Vice. A döntést kedden jelentette be a tartomány miniszerelnöke, Francois Legault, aki kiemelte, hogy a Covid elleni védőoltás kulcsfontosságú a járvány megállításában, ezért minden felnőtt állampolgár – aki nem rendelkezik orvosi mentességgel az oltás alól – köteles beoltatni magát, különben jelentős díjat kell fizetnie. Hozzátette, hogy az oltatlanok extra terhet jelentenek az egészségügyre, ezért tartja szükségesnek az intézkedés bevezetését.

Legault azt nem árulta el, hogy mikor lép életbe az új jogszabály, és milyen mértékű büntetésre kell számítania az oltatlanoknak, de CBS News-nak elárulta, hogy 50 vagy 100 dollárnál nagyobb bírságra kell számítani.

A tartományi kórházakban már az omikron terjedése előtt is munkaerőhiánnyal küzdöttek, így miután az új variáns megjelent Észak-Amerika legszigorúbb korlátozó intézkedéseit vezették be: este tíz órától kijárási tilalmat rendeltek el, és a jövő héttől az oltatlanok nem látogathatják az ital- és fűboltokat. Christian Dubé egészségügyi miniszter szerint az utóbbi megszorítás eredményeképp megnégyszereződött az első oltást kérők száma.

Kanadában egyedülálló a québeci jogszabály, de más országok már tettek hasonló intézkedéseket.

Görögországban havi 100 eurós büntetés sújtja azokat a 60 év felettieket, akik nem vették fel az oltást, Ausztriában pedig a tervek szerint negyedévente 3600 euróig terjedő büntetésre kötelezhetik majd az oltatlanokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik