Nagyvilág koronavírus

Rendbontássá fajult a szigorítások elleni tüntetés Brüsszelben

MTI/EPA/Julien Warnand
MTI/EPA/Julien Warnand
Prágában pedig ezrek tüntettek a kötelező védőoltás ellen.

Mintegy ötezren tüntettek Brüsszelben a belga kormány által a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett intézkedések ellen, a rendbontásba torkollott megmozduláson többeket előállítottak – közölte a La Libre Belgique című belga napilap vasárnap.

A francia nyelvű napilap jelentése szerint a kora este befejeződött, Együtt a szabadságért jelige alatt meghirdetett tüntetés szervezői úgy vélték, a rendkívüli intézkedések a társadalom polarizálódásához vezetnek, az embereket két csoportra osztják, és feltételessé teszik az alapvető jogokat. A beszámoló szerint a megmozdulás résztvevői közé rendbontók keveredtek, akik petárdákat robbantottak, kukákat és kidobott karácsonyfákat gyújtottak fel. Legkevesebb harminc embert előállítottak.

Emlékeztettek, Brüsszelben több alkalommal vonultak utcára a koronavírus-járvány megfékezése ellen bevezetett intézkedések miatt tiltakozók, az egyik utolsó, november végén tartott megmozduláson több mint 35 ezren vetek részt.

Eközben ezrek vonultak az utcára Prágában vasárnap az idősek és egyes foglalkozások művelői számára kötelező koronavírus elleni védőoltás ellen tiltakozva.

A tiltakozók a prágai Vencel téren gyülekeztek, majd átvonultak a városon a Szabadságot! jelszót skandálva. A felszólalók kétségbe vonták a jelenlegi oltások hatékonyságát, elutasították a gyermekek beoltását és az arcmaszk viselését. Szombaton hasonló, de kisebb tüntetéseket tartottak több cseh városban, így Brnóban, Usti nad Labemben, Olomoucban (Olmütz), Karlovy Varyban és Ceske Budejovicében.

Az előző cseh kormány december elején tette kötelezővé a védőoltást a hatvan év felettiek, az egészségügyi dolgozók, a szociális gondozók, a rendőrök, a tűzoltók és az orvostanhallgatók számra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik