Nagyvilág

Diplomáciai botrány lett Novak Djokovic ügyéből

MTI / EPA / Andrej Cukic
MTI / EPA / Andrej Cukic
Előzőleg a parlament előtt tüntettek a teniszező „szabadon bocsátásáért”, de Szerbiában sem egyértelmű a Djokovic-ügy megítélése.

Szerbia szerint Melbourne-ben méltatlanul bánnak a világ legjobb teniszezőjével, ami ellen a külügyminisztérium szóbeli jegyzékben tiltakozott – írja a Szabad Magyar Szó. A tárca reméli, Daniel Emery nagykövet mindent megtesz azért, hogy Novak Djokovic „hozzá hasonló rangú sportemberhez méltó” szállást kapjon, amíg a bíróság eldönti, Ausztráliában maradhat-e.

A külügyi államtitkár szerint Szerbia nem akarja befolyásolni az igazságszolgáltatás döntését, de elvárja, hogy a sportoló a pravoszláv karácsonyt méltóbb szálláshelyen tölthesse. Nemanja Starovic szerint a szerbiai közvéleményben olyan meggyőződés alakult ki, hogy a teniszező akarata ellenére vált egy politikai játék áldozatává, Ausztráliába csalogatták, majd megalázták.

Az államtitkár hangsúlyozta, Novak Djokovic nem bűnöző, nem terrorista, nem illegális bevándorló, az ausztrál hatóságok mégis úgy bántak vele, mintha az lenne, így érthető, ha ez a rajongóit és a szerb állampolgárokat elbosszantja.

Előzőleg a szerb parlament előtt tüntettek a teniszező „szabadon bocsátásáért”. A gyűlést Djokovic családja szervezte (a képen). A sportoló apja, Srdan Đjokovic azt mondta, akciójuknak nincs köze a politikához, majd sértő szavakkal illette az ausztráli miniszterelnököt, undorítónak nevezte a politikusok szörnyű viselkedését és fia támogatására szólított fel – közölte a Vajdaság Ma.

Kapcsolódó
Djokovicot kitoloncolhatják, a szerb elnök zaklatásról beszélt
Az ausztrál hatóságok megtagadták tőle a belépést.

Szerbiában sem egyértelmű a Djokovic-ügy megítélése.

Oltasd be magad, fiacskám!

Teofil Pancic író, újságíró a Vreme hetilap portálján üzente ezt. A Szabad Magyar Szó által szemlézett írása szerint a fő szabály, hogy Ausztráliába nem utazhatnak be oltatlanok, ami alól vannak nagyon ritka kivételek, de ahhoz nem elég, ha valakit úgy hívnak: Novak Đjokovic, aki nem  oltatta be magát Covid-19 ellen.

Senki nem tudja miért, ő pedig nem akarja megmondani, hanem valami rejtélyes »egészségügyi kivételről« beszél, de az sem világos, hogy milyen kivételről van szó, és hogy az valós-e.

Mivel a teniszezõ nem bizonyította beoltottságát, illetve azt, hogy azt akut egészségi problémája nem teszi lehetővé, a szerző emlékeztetett rá, nem tekinthető egészségügyi oknak az, ha  valaki pszichés okokból oltásellenes.

Gyerünk, fiacskám, oltasd be magad. Semmiség az, nem fáj és hasznos

– szólította fel tegeződve a teniszezőt Teofil Pancic.

Semmivel sem vagy jobb nálunk, csak jobban teniszezel. Azok a közülünk valók pedig, akik saját akaratukból nem vették fel a vakcinát, legalább nem repülnek Ausztráliába.

Ők csak otthon ülnek, lenézik az egész világot, kivéve a teniszezőt, aki az ő hősük. Pancic szerint ez siralmas. Azt tanácsolta, Djokovic oltakozzon, játsszon, győzzön le mindenkit, mert ő a legjobb. Ha utána bántani akarják, mindenki egyként fog a védelmére kelni.

Aleksandar Vučić államfő korábban ugyanakkor telefonon beszélt a világelső teniszezővel, és biztosította, hogy egész Szerbia mellette áll.

Kiemelt kép: Novak Djokovic anyja, apja, és fivére  egy belgrádi sajtóértekezleten január 6-án.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik