Nagyvilág

Kiderült, mit lőtt fel szerdán Észak-Korea

KCNA VIA KNS / AFP
KCNA VIA KNS / AFP

Észak-Korea csütörtökön megerősítette, hogy az egy nappal korábban a japán parti őrség által ballisztikus rakétának sejtett lövedék egy hiperszonikus rakéta második sikeres próbaüzemének köszönhetően került a légtérbe. Az AP hírügynökség írása szerint a szerdai fellövés Észak-Koreában az első újabb ismert fegyverteszt körülbelül két hónap után. Mindez azt jelzi: az ország ahelyett, hogy visszatérne a leszerelési tárgyalásokhoz, folytatni kívánja nukleáris- és rakétafegyver-arzenáljának korszerűsítését.

Az észak-koreai állami hírügynökség közölte, hogy a kormányzó Munkáspárt Központi Bizottsága „nagy elégedettségét” fejezte ki a rakétateszt eredményeivel kapcsolatban.

A hiperszonikus fegyverek, amelyek a hangsebesség ötszörösét meghaladó sebességgel repülnek, gyorsaságuk és manőverezőképességük miatt komoly kihívások elé állíthatják a rakétavédelmi rendszereket. Az nem világos, hogy Észak-Korea önállóan képes-e ilyen csúcstechnológiás rakétát gyártani, a fegyvertípus mindenesetre szerepelt Kim Dzsongun fegyverkezési kívánságlistáján, amelyet tavaly év elején hoztak nyilvánosságra.

A hiperszonikus rakéták terén a kísérleti kilövések egymást követő sikerei stratégiai jelentőséggel bírnak, mivel felgyorsítják az állam stratégiai fegyveres erejének korszerűsítését

– áll a hírügynökség közleményében. A „stratégiai” szó itt arra utal, hogy a rakétát nukleáris fegyverek célba juttatására fejlesztik – kommentálja a közleményt az AP. A közlemény szerint a rakéta 120 kilométernyi oldalirányú mozgást is végzett, mielőtt eltalálta volna a 700 kilométerre lévő célpontot. Mint írták, a teszt ismét megerősítette a rakéta repülési irányításának stabilitását, és lehetőséget teremtett az üzemanyag-kapszula működésének ellenőrzésére téli időjárási körülmények között.

Bár a jelek szerint Észak-Korea előrelépett a hiperszonikus rakéta fejlesztésében, további tesztekre van szükség annak megállapításához, hogy a fegyver megfelel-e taktikai céljainak – mondta a dél-koreai Tudomány- és Technológiapolitikai Intézet munkatársa. Egy másik szakértő, Kim Dongjub, a szöuli Észak-Koreai Tanulmányok Egyetemének tanára szerint a kommunista országot fegyverkezési terveiben valószínűleg kevéssé befolyásolják olyan külső tényezők, mint a pekingi olimpia, vagy a dél-koreai elnökválasztás, illetve a Biden-kormányzat Észak-Koreával kapcsolatos politikájának márciusban várható esetleges megváltoztatása.

Az ENSZ már korábban megtiltotta Észak-Koreának a ballisztikus és atomfegyver-kísérleteket, ettől függetlenül néha kilőnek egy-egy ballisztikus rakétát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik