Nagyvilág koronavírus

WHO: Az omikron kevésbé súlyos, de nem enyhe

A koronavírus jóval fertőzőbb omikron mutációja lehet, hogy kevésbé súlyos tüneteket okoz a globálisan domináns delta variánsnál, mégsem minősíthető enyhének – közölték csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tisztségviselői Genfben.

Janet Diaz, a WHO klinikai kezelésekért felelős vezető tisztségviselője szerint az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy az először Dél-Afrikában novemberben azonosított vírusmutáció kisebb kockázatot jelent a delta variánsnál, legalábbis ami a kórházi kezelések szükségességét illeti.

Genfi sajtótájékoztatóján Diaz elmondta: úgy tűnik, hogy az omikron vírusmutáció kevésbé vezet súlyos lefolyású megbetegedéshez a fiatalabb, illetve az idősebb korosztályokban.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szintén a sajtótájékoztatón kijelentette: az omikron ettől még nem tekinthető “enyhének”, mivel világszerte rekordokat dönt a fertőzöttek száma, most emiatt túlterheltek az egészségügyi ellátórendszerek.

A WHO főigazgatója ismételten a rendelkezésre álló vakcinák arányosabb globális elosztását sürgette.

Mint mondta, a jelenlegi gyártási kapacitásokat figyelembe véve, 109 ország nem fogja tudni teljesíteni a WHO idén júliusra kitűzött célját, azt, hogy a világ lakosságának 70 százalékát teljes körűen beoltsák.

A főigazgató beszélt arról is, hogy a december 27. és január 2. közötti héten az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 71 százalékkal, 9,5 millióra gyarapodott.

Hangsúlyozta, hogy ilyen mértékű emelkedést korábban nem tapasztaltak. Mint mondta, azon a héten Észak- és Dél-Amerikában megkétszereződött, míg Európában 65 százalékkal lett több az új esetek száma. Az adott időszakban 41 ezer halálesetet is regisztráltak. Mindemellett a hiányos tesztelés miatt a valós számok jóval nagyobbak lehetnek – tette hozzá.

Bruce Aylward, a WHO egyik tanácsadója pedig arról számolt be, hogy 36 országban az átoltottság aránya még a tíz százalékot sem érte el. Hozzáfűzte, hogy világszerte a súlyos tünetekkel kezelt páciensek 80 százaléka nincs beoltva.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik