Nagyvilág

Ejtették a szexuális bűncselekmény vádját a volt New York-i kormányzó ellen

Gotham/GC Images
Gotham/GC Images
Nem tudták kétséget kizáróan bizonyítani, hogy Andrew Cuomo erőszakkal nyúlt az asszisztenséhez.

Ejtették a szexuális bűncselekmény miatti vádat a volt New York-i kormányzó ellen, mert az illetékes ügyész szerint nem tudják bizonyítani, hogy Andrew Cuomo illetlenül ért hozzá egykori asszisztenséhez – írja az MTI.

A feljelentő Brittany Commisso, a vádhatósági bejelentést követően közzétett kedd esti állásfoglalásában úgy fogalmazott, mindez jól szemlélteti, hogy az áldozatok miért választják a hallgatást a hatalmasokkal szemben.

Újbóli áldozattá válásom hervasztó tapasztalata, hogy nem sikerült bűntetőeljárást indítani egy sorozatos szexuális zaklató ellen, ismételten szomorúan szemlélteti, hogy az áldozatok miért félnek felszólalni, különösen a hatalmi pozícióban lévő emberek ellen

– olvasható Commissónak a Times Union of Albany című helyi hírlapnak eljuttatott közleményében.

A nő ugyanakkor szólt azokhoz is, akik valaha szexuális bűncselekmény áldozatává váltak, amit egy kormányzati tisztségviselő követett el, és most inkább csendben szenvednek, mert reménytelennek érzik a helyzetüket. Nekik azt üzente, ne tántorítsa el őket az, ami vele történt, emeljék fel a szavukat az igazság érdekében.

David Soares, a New York állam fővárosa, Albany kerületi ügyésze kedden kérte az illetékes városi bíróságot, hogy szüntesse meg az eljárást a demokrata párti Cuomo ellen. Soares, aki egyébként szintén demokrata párti, azzal érvelt, hogy bár Commisso együttműködő és szavahihető volt, nem tudnák kétséget kizáróan bizonyítani a vádat. Mindemellett hozzátette, hogy mélységesen nyugtalanítónak tartja a Commisso által elmondottakat.

Cuomo végig tagadta az ellene felhozottakat és egyelőre nem nyilatkozott a fejleményeket illetően. A 63 éves politikus ellen benyújtott büntetőfeljelentés szerint Cuomo szándékosan és jogtalanul, erőszakkal tette a kezét áldozata blúza alá és az intim testrészeire. Az eset állítólag a kormányzó hivatalos rezidenciáján történt.

A demokrata párti politikus augusztusban mondott le, miután egyre többen vádolták meg szexuális zaklatással. Cuomo akkor azzal védekezett, hogy senkit nem akart megbántani, egyúttal vitatta, hogy az ellene megfogalmazott vádak a bíróságon is megállnák a helyüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik