Nagyvilág

Minden nap megöltek legalább egy nőt tavaly Törökországban

DEPO PHOTOS / AFP
DEPO PHOTOS / AFP

2021-ben összesen 367 nőt gyilkoltak meg Törökországban – közölte a Törökországi Nőszervezetek Szövetsége (TKDF). Ez ugyan a 2020-as 409 esethez képest valamelyes csökkenést jelent, de az adat így is vérfagyasztó. Gyakorlatilag az év minden napjára jutott legalább egy nő, aki erőszakos halált halt.

A Hürriyet Daily News című angol nyelvű török lap a helyi sajtóra hivatkozva írt a témáról. Canan Güllü, a TKDF vezetője a török sajtónak azt mondta, hogy a nők ellen elkövetett gyilkosságok nagy száma nagyrészt a joghézagoknak és a nőpolitika hiányosságainak köszönhető:

a török büntető törvénykönyvben továbbra sem szerepel a nők elleni erőszak.

Amíg az elkövetőket nem büntetik meg az általuk elkövetett erőszakért, a nőgyilkosságok száma tovább fog növekedni. Ha nem tesznek óvintézkedéseket, a gyilkosságok száma nem fog csökkenni

– mondta Güllü, megjegyezve, hogy Törökországban a nők ellen elkövetett támadások brutalitása napról napra erősödik.

Törökország tavaly júliusban lépett ki az Isztambuli Egyezményből. A lépés ellen tiltakozva már június közepén tömegek vonultak az utcára Isztambulban és Törökország más nagyvárosaiban. A döntés értelmében a nemzetközi egyezmény a jövőben már nem biztosít védelmet a török nőknek, amire azonban a jelek szerint nagy szükség volna.

Az ENSZ tavaly márciusban adott ki figyelmeztetést, amelyben aggodalmát fejezte ki Törökország kilépési szándéka miatt. Mint írták, a nők elleni erőszakról szóló legfrissebb, 2014-es nemzeti kutatás szerint Törökországban a házasságban élő nők 38 százaléka volt kitéve életében fizikai vagy szexuális erőszaknak élete során.

Törökország 2012-ben az elsők között ratifikálta az Isztambuli Egyezményt, és kulcsfontosságú lépéseket tett, többek között a családok védelméről és a nők elleni erőszak megelőzéséről szóló törvény elfogadásával. A helyzet azonban mostanra sokkal szomorúbb képet fest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik