Nagyvilág

Újabb dróntámadást akadályoztak meg Irakban

Feltűnő, hogy a támadások az iráni Kászim Szulejmáni megölésének második évfordulója körül szaporodtak el.

Robbanóanyaggal megrakott két drónt lőtt le kedden az iraki légvédelem, mután azok megközelítették az amerikai erőknek otthont adó Ain el-Aszad légitámaszpontot Bagdadtól nyugatra – írja a Reuters az Egyesült Államok vezette nemzetközi katonai koalíció közlésére hivatkozva. Egy másik hasonló támadást még hétfőn hiúsítottak meg, akkor az iraki légvédelem szintén két drónt lőtt le, amelyek a bagdadi nemzetközi repülőtér közelében lévő amerikai bázis felé tartottak.

A támadások időzítése árulkodó lehet: január 3-án volt két éve, hogy a bagdadi repülőtér közelében egy dróntámadásban megölték Kászim Szulejmánit, az iráni teokratikus állam akkor második legbefolyásosabb emberét. A támadásban meghalt még Abu-Mahdi Al-Muhandisz is, egy iraki paramilitáris szervezet, a Hasd al-Sábi (Népi Mozgósítási Erők (NME) helyettes vezetője.

A két évvel ezelőtti bagdadi repülőtéri merénylet csak néhány nappal az után történt, hogy iraki NME tagjai és azok támogatói megostromolták a bagdadi USA-nagykövetséget, miután az Egyesült Államok rakétatámadásokkal sújtotta a Kataib-Hezbollah nevű szintén iszlamista paramilitáris szervezet állásait Irakban és Szíriában. Kászim Szulejmáni kiiktatását még Donald Trump korábbi amerikai elnök rendelte el, az iráni vezetés akkor jelezte, hogy a merénylet nem marad megtorlatlanul.

Ebrahim Raiszi, Iráni tavaly megválasztott új elnöke hétfőn kijelentette, hogy Trumpnak bíróság elé kell állnia a gyilkosság miatt, ellenkező esetben Tehernb bosszúját helyezte kilátásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik