Nagyvilág europoli

„Ha megpróbáltok kirúgni, elpusztítalak benneteket” – Orbán így fenyegette a Néppártot anno

Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs
Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

Hosszú cikket közölt a Fidesz uniós helyéről, pozíciójáról és ennek változásáról a New York Times, amihez számos brüsszeli forrással beszéltek a lap újságírói.

A cikk igazi újdonsága, hogy leír egy helyzetet, amikor 2018-ban, az újabb kétharmados győzelem után Joseph Daul akkori néppárti elnökkel és későbbi utódjával, Manfred Weberrel beszélgetett a magyar kormányfő. A cikkben egy tisztviselőre hivatkoznak, aki ismerte, mi történt a találkozón. Eszerint a beszélgetésen Orbán Viktort figyelmeztették, hogy ha folytatja illiberális, agresszív politikáját, veszélybe kerülhet a Fidesz néppárti tagsága.

Ha megpróbáltok kirúgni, elpusztítalak benneteket

– regált minderre a magyar kormányfő.

Orbán állítólag „úgy érezte magát, mint aki szteroidon van”, bár a Fidesz végül csak 2021-ben lépett ki az Európai Néppártból.

A cikk szerint Brüsszel sokáig hagyta, hogy uniós forrásokból építhesse a NER-t Orbán, de ennek vége szakadhat, ugyanis az év elején dönt majd Európai Unió Bírósága arról, hogy az uniónak joga van-e a tagállamoknak folyósított támogatást az alapértékeihez kötni. Ha a döntés igen lesz, akkor az unió megtagadhatná több milliárd euró kifizetését azoknak, akik megszegik ezeket az értékeket.

(via hvg.hu, 444.hu)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik