Nagyvilág

Fehérorosz káliumvonatok okoztak lemondási hullámot a litván kormányzatban

Benyújtotta lemondását Zygimantas Pavilionis, a litván parlament külügyi bizottságának elnöke a fehéroroszországi kálium litvániai tranzitja körül kialakult botrány miatt. Ezt a parlamenti képviselő jelentette be hétfőn a Facebookon.

Pavilionis lemondását az őt a parlamenti bizottsági elnöknek jelölő Haza Szövetség – Litván Kereszténydemokraták nevű kormánypárt követelte.

Ennek a politikai szervezetnek köszönhetem a kinevezésemet, a támogatását élveztem, ezért tisztességtelen lenne nem tudomást venni a döntéséről

– írta a képviselő.

Az MTI szerint Pavilionis bírálta a párt elnökét, Gabrielius Landsbergis külügyminisztert, amiért a Belaruskali fehérorosz cég, a világ egyik legnagyobb káliumtrágya-termelője ellen augusztus 8-án elrendelt amerikai szankció ellenére továbbra is szállították a káliumot Litvánián keresztül.

A tengerparttal nem rendelkező Fehéroroszország a balti-tengeri litván Klaipéda kikötőjét használja az állami tulajdonban lévő Belaruskali által gyártott kálium exportálásához. A szankciók december 8-án léptek életbe, azonban a litván államvasutak (LGT) azt közölte, hogy januárig folytatni fogja a szállításokat, minthogy a fehéroroszok azt már előzetesen kifizették. Ez azt jelenti, hogy Litvánia területén keresztül, a korábbihoz hasonlóan napi hat-kilenc szerelvény halad át fehérorosz káliummal megrakodva.

Az ügy miatt, amely litván ellenzéki pártok szerint rontotta a balti ország hírnevét a nyugati partnerek körében, december 10-én felajánlotta lemondását Gabrielius Landsbergis külügyminiszter, 13-án Marius Skuodis közlekedési miniszter, 14-én pedig Mantas Bartuska, az LGT vezérigazgatója.

Ingrida Simonyte litván miniszterelnök nem fogadta el a közlekedési és a külügyminiszter lemondását. A kormányfő reményét fejezte ki, hogy január 31-ig megszületnek a helyzet megoldását célzó határozatok, amelyek garantálják az ország nemzetbiztonsági érdekeit és a minimumra csökkentik a pénzügyi kockázatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik